Ząbek czosnku – prosty sposób na odporność

818

Sposobów na wzmocnienie odporności jest naprawdę mnóstwo. Odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, sen, zdrowe jelita… mogłabym pisać w nieskończoność. Dziś chciałabym podzielić się z Wami tym, co sama stosuję każdego dnia w okresie jesienno-zimowym. Jaki jest mój prosty sposób na odporność? Oczywiście znany wszystkim czosnek! Ale czy wiecie, jak należy go spożywać by rzeczywiście czerpać korzyści z jego prozdrowotnych właściwości? O tym wszystkim dowiecie się z tego wpisu. Serdecznie zapraszam! 🙂

Co o czosnku mówi ajurweda?

Czosnek pobudza krążenie i działa napotnie, usuwa zablokowania w jamie brzusznej i zastój pożywienia. Hamuje także działanie popularnego wirusa wywołującego grypę, jak i działania innych wirusów, ameby i mikroorganizmów związanych z chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak rak. Czosnek usuwa zarobaczenie, niekorzystne bakterie i drożdżowce, w tym Candida albicans, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit. Przy przewlekłych dolegliwościach czosnek należy stosować regularnie przez parę tygodni w celu zapoczątkowania znaczącej poprawy.

Mój prosty sposób na odporność

W jaki sposób dbam o swoją odporność każdego dnia? Otóż przed pierwszym posiłkiem zjadam zmiażdżony, surowy ząbek czosnku i popijam go wodą. To takie proste i jednocześnie tak bardzo wzmacniające nasz organizm!

Czosnek a odporność

Podstawową korzyścią płynącą ze spożywania czosnku na czczo jest jego moc oczyszczająca i odtruwająca organizm, zdolna do usuwania toksyn i wszelkich niestrawionych odpadów zgromadzonych w organizmie.
Czosnek jest cennym źródłem antyoksydantów i substancji odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu zapobiegają infekcjom i chorobom.
Dlatego też spożywanie czosnku na pusty żołądek jest gwarancją wysokiej odporności organizmu. Nasze ciało będzie w stanie prawidłowo odpowiedzieć na każdy atak wirusów, bakterii, grzybów czy innego typu mikroorganizmów, które będą próbowały nas zaatakować.
Czosnek jest uważany za silny naturalny antybiotyk, zdolny do zwalczania i eliminowania mikroorganizmów będących przyczyną rozmaitych infekcji i chorób. Wykazano również, że pomaga on obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie reumatyzmu, chorób żołądka, skóry, czy układu nerwowego.

W jaki sposób należy spożywać czosnek

Za te wszystkie wspaniałe właściwości czosnku odpowiedzialna jest prozdrowotna allicyna. Powstaje ona w czosnku z alliiny pod wpływem uszkodzenia główki czosnku.  Dlatego też konieczne jest zmiażdżenie czosnku lub jego pokrojenie, aby mogło nastąpić przekształcenie alliiny do allicyny. Dopiero wówczas czosnek nabiera swoich szczególnych właściwości prozdrowotnych.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku

A w jaki sposób skutecznie zneutralizować jego zapach i złagodzić palące uczucie w wyściółce przewodu pokarmowego po spożyciu surowego czosnku?  Wystarczy  zjeść trochę natki pietruszki i gotowe!

Na zdrowie! 🙂

Chętnie poznam także Wasze naturalne sposoby na wzmocnienie odporności – podzielcie się nimi w komentarzu! 🙂

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij