Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań

730

Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań. Dziś przedstawiam Wam rewelacyjny przepis na danie, które w zasadzie może stanowić samodzielny posiłek, ale także można je wykorzystać jako bazę do innych dań. Na końcu wpisu przedstawię Wam moje propozycje łączenia pieczarek po portugalsku z innymi produktami, tak aby było przepysznie 🙂 A teraz zapraszam Was serdecznie do prostego i naprawdę pysznego przepisu. Pamiętajcie, że na końcu czeka na Was także zestawienie wartości odżywczych tego dania 🙂

Pieczarki po portugalsku - baza do wielu dań

Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań – składniki (2 porcje):

  • 300g pieczarek,
  • 1 por,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • około 1/4 szklanki wody.

Sposób przygotowania

Najpierw pokrój pieczarki i pomidorki w ćwiartki lub plasterki.

Następnie posiekaj pora i czosnek.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i oliwę z oliwek.

Później podsmaż warzywa.

Następnie zalej je wodą, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
180 kcal
Białko: 6,7g
Tłuszcz: 9,9g
Węglowodany: 21g
Błonnik pokarmowy: 6,4g

Ładunek glikemiczny: 5,8

Pieczarki po portugalsku świetnie smakują np. z dodatkiem ulubionej kaszy lub ryżu. Polecam także posypać danie natką pietruszki, szczypiorkiem lub pokruszoną fetą. Jeśli chcemy zjeść je jako szybką kolację to wystarczy dodać kromkę dobrego chleba. Możemy także przygotować do nich sadzone jajko. Propozycji podania jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij