Czy osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową mogą jeść owsiankę? Uważam, że tak. Moim zdaniem płatki owsiane to jeden z bardziej wartościowych produktów spożywczych, który powinien być obecny w naszej diecie. Więcej na temat ich zdrowotnych właściwości pisałam tutaj. Warto natomiast wiedzieć, jak mądrze skomponować owsiankę, aby miała ona niski ładunek glikemiczny, który jest kluczowy w kontekście utrzymania stabilnego poziomu cukru. Owsianko-siemianka z owocami leśnymi na gorąco sprawdzi się idealnie! To przepyszna i odżywcza propozycja żywieniowa, a do tego bomba antyoksydantów. Serdecznie zapraszam do prostego i przepysznego przepisu 🙂

Składniki (1 porcja):
- 1,5 łyżki płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki mleka kokosowego z kartonika,
- garść owoców leśnych (użyłam mrożonych),
- skyr naturalny, 100g,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- łyżeczka masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Najpierw płatki owsiane ugotuj na mleku kokosowym. Pod koniec dodaj świeżo zmielone siemię lniane i wymieszaj. Następnie mrożone owoce leśne podgrzej w garnuszku aby były ciepłe. Na koniec gotową owsianko-siemiankę przelej do miseczki i udekoruj skyrem, masłem orzechowym, owocami i orzechami.
UWAGA! Ważne, aby siemię lniane kupować niezmielone i mielić bezpośrednio przed spożyciem (np. w młynku do kawy). Wówczas zachowamy jego cenne wartości odżywcze, czyli kwasy tłuszczowe omega-3.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 509kcal
Białko: 23,6g
Węglowodany: 37,0g
Tłuszcz: 33,0g
Błonnik pokarmowy: 13,3g
Ładunek glikemiczny: 8,0
Ta przepyszna propozycja śniadaniowa pochodzi z mojej nowej diety gotowej „LOW CARB po prostu”, która może być wykorzystana jako narzędzie pomocne w zwalczaniu insulinooporności. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszam do zapoznania się z opisem tej strategii żywieniowej tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂