Kochani, cukinia zapiekana w aromatycznym parmezanie z dodatkiem przypraw i sezamu to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przyznam szczerze, że po jej spróbowaniu, mój mąż zmienił nastawienie do tego warzywa na bardziej przyjazne 🙂 Ten przepis sprawdzi się idealnie jako kolacja, albo świetna przekąska podczas spotkań z przyjaciółmi. Możemy podawać ją solo, lub z dodatkiem ulubionego, domowego sosu, np. czosnkowego albo tzatziki. Bardzo polecam Wam ten prosty przepis na pyszną cukinię zapiekaną w parmezanie. Jest naprawdę rewelacyjna! A samo przygotowanie – jak zwykle bardzo proste i szybkie 🙂
Co warto wiedzieć o cukinii
Cukinia zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, potas, żelazo i witaminę C, która wspomaga jego wchłanianie. Dodatkowo ma niewiele kalorii, a zapewnia poczucie sytości, dlatego doskonale sprawdza się w dietach redukcyjnych.
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie cukinie,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 80g tartego parmezanu,
- łyżka nasion sezamu (tutaj przeczytasz więcej na temat właściwości sezamu),
- łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki sproszkowanego czosnku.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy cukinie i odcinamy końce. Warzywa kroimy w słupki o długości około 5cm. Następnie obtaczamy je w oliwie z oliwek. W misce mieszamy ze sobą tarty parmezan, przyprawy i sezam. Na koniec obtoczone w oliwie z oliwek cukinie, maczamy w przygotowanej panierce z parmezanu. Gotowe warzywne słupki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 15 minut, do czasu, aż ser zacznie się rumienić. Podajemy np. domowym sosem tzatziki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu):
około 393 kcal
Białko: 23,9g
Węglowodany: 14,3
Tłuszcz: 29,2g
Błonnik pokarmowy: 4,7g
Ładunek glikemiczny: 2,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂