Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe ciacho, które podpatrzyłam u mojej cioci 🙂 Właściwie, można napisać, że to ona odpowiada za jego recepturę. Owsianko-serniczek z malinami to pyszna propozycja zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Ciasto jest bez dodatku cukru i słodzików, delikatnie słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że sprawdzi się w diecie u osób z insulinoopornością. Aby przygotować to ciasto wystarczy mieć blender i kilka minut wolnego czasu. Później już tylko wkładamy je do piekarnika i cierpliwie czekamy, aż się upiecze. Proste i pyszne – polecam każdemu! 🙂
Składniki (foremka 17cm x 19cm; 9 porcji):
- 250g twarogu półtłustego,
- 100g jogurtu greckiego,
- 2 jajka,
- pół dojrzałego banana,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szklanka płatków owsianych górskich (tu przeczytasz o ich właściwościach),
- garść malin (lub innych sezonowych owoców).
Sposób przygotowania
Najpierw ser twarogowy, jogurt, jajka, banana oraz sodę oczyszczoną zblenduj na gładką masę. Następnie dodaj płatki owsiane i wmieszaj je łyżką. Powstałą masę wlej do naczynia (u mnie była to foremka o wymiarach 17x19cm). Na koniec wrzuć na wierzch ciasta maliny lub inne sezonowe owoce. Ciasto wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 35 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 118 kcal
Białko: 9,2g
Węglowodany: 12,4g
Tłuszcz: 3,8g
Błonnik pokarmowy: 1,5g
Ładunek glikemiczny: 4,9 (IG = 40,1)
Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe słodkości bez dodatku cukru i słodzików, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją książką. Znajdziecie ją w księgarniach lub możecie zamówić bezpośrednio ze strony wydawnictwa Vital.
Spróbuj także:
– serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami,
– pieczona owsianka z owocami leśnymi.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂