Pytacie z czym zjeść kanapki, żeby było pysznie i zdrowo? Pasta z czerwonej fasoli – serdecznie polecam. Zrobicie ją w 3 minuty. Jest naprawdę pyszna. Poranne kanapki z tą pastą dadzą Wam poczucie sytości na długi czas. Do tego spora dawka białka roślinnego i cennego błonnika. Czerwona fasola obfituje w witaminy z grupy B, a szczególnie w tiaminę, która odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego i wspomaga naszą pamięć. Poza tym w ziarnach fasoli znajdziemy m.in. żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń oraz potas. Fasola zawiera także izoflawony. Są to substancje bardzo cenne zarówno dla kobiet, u których mogą wspomagać organizm w okresie menopauzy, jak i dla mężczyzn – wykazują bowiem działania wspierające profilaktykę powstawania raka prostaty. Nie ma zatem wątpliwości, że czerwona fasola to produkt, który powinien być obecny w zdrowej diecie 🙂
Pasta z czerwonej fasoli – składniki:
- 250g czerwonej fasoli z zalewy (masa po odsączeniu),
- pół czerwonej cebulki,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki (można zastąpić słodką papryką),
- szczypta soli i pieprzu.
Pasta z czerwonej fasoli – sposób przygotowania
Najpierw czerwoną fasolę wrzucam na sitko i dokładnie przepłukuję pod bieżącą wodą.
Następnie przekładam ją do miski i blenduję ręcznym blenderem na gładką masę.
Dodaję drobno posiekaną cebulkę oraz pozostałe składniki.
Mieszam i gotowe!
Smacznego! 🙂
Taką pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jest to idealna propozycja na przygotowanie pysznych i wartościowych kanapek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE PASTY:
około 428 kcal
Białko: 21,5 g
Węglowodany: 63,1 g
Tłuszcz: 12,7 g
Błonnik pokarmowy: 15,6 g
Ładunek glikemiczny: 24,2
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂