Pasta z zielonego groszku i słonecznika

1.8K

Pasta z zielonego groszku i słonecznika to rewelacyjny dodatek do kanapek. Smakuje tak wspaniale, że chce się ją jeść i jeść… Najlepiej komponuje się z domowym chlebkiem, ale jest tak pyszna, że spokojnie można ją zajadać solo. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za zielonym groszkiem. Sama należę do grona tych osób, ale ta pasta totalnie skradła moje kubki smakowe. Polecam serdecznie, także najmłodszym. Pasta warzywna to wspaniały sposób na wzbogacenie diety malucha w zdrowe warzywa.

pasta z zielonego groszku i słonecznika

Pasta z zielonego groszku i słonecznika – składniki:

  • groszek konserwowy, 150g,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • około jedna łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania

Przygotowanie tej pasty warzywnej jest bardzo łatwe.

Najpierw prażymy na suchej patelni nasiona słonecznika do zarumienienia.
Następnie przepłukujemy na sitku groszek.
Później wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładką masę.
Pastę zajadamy ze świeżym pieczywem. Polecam szybki i prosty chlebek z płatkami jaglanymi. Przepis znajdziecie tutaj.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE PASTY:
około 298kcal
Białko: 9,2g
Węglowodany: 21,0g
Tłuszcz: 21,0g
Błonnik pokarmowy: 7,1g
Ładunek glikemiczny: 9,0

A Wy lubicie pasty warzywne? Jakie są Wasze ulubione smaki? Podzielcie się w komentarzu!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij