Pasta z zielonego groszku i słonecznika to rewelacyjny dodatek do kanapek. Smakuje tak wspaniale, że chce się ją jeść i jeść… Najlepiej komponuje się z domowym chlebkiem, ale jest tak pyszna, że spokojnie można ją zajadać solo. Jestem przekonana, że zasmakuje każdemu, nawet tym, którzy nie przepadają za zielonym groszkiem. Sama należę do grona tych osób, ale ta pasta totalnie skradła moje kubki smakowe. Polecam serdecznie, także najmłodszym. Pasta warzywna to wspaniały sposób na wzbogacenie diety malucha w zdrowe warzywa. To także świetna propozycja w menu osób z zaburzeniami glikemii i insulinoopornością.
Dlaczego warto jeść zielony groszek?
Zielony groszek powinien być obecny w diecie każdego z nas, a nie tylko osób na dietach wegetariańskich. Groszek jest bogaty w błonnik pokarmowy oraz antyoksydanty i pomimo swej niskiej kaloryczności jest produktem bardzo wartościowym i sycącym. Stanowi źródło białka roślinnego i węglowodanów. Znajdziemy w nim witaminy: A, C, E, K, oraz witaminy z grupy B. Są też takie składniki mineralne, jak: cynk, fosfor, mangan, magnez, molibden, selen, sód, potas, żelazo oraz wapń. Niewątpliwą zaletą zielonego groszku jest fakt, że można go dostać zarówno w sezonie jako świeże warzywo, ale także w wersji mrożonej, czy konserwowej. Może, a właściwie powinien być, obecny w naszej diecie przez cały rok 🙂
Pasta z zielonego groszku i słonecznika – składniki:
- groszek konserwowy, 150g,
- 2 łyżki nasion słonecznika (pestki i ziarna to dietetyczny must have),
- 1 łyżka oliwy z oliwek (tutaj więcej na temat zdrowego tłuszczu w diecie),
- około jedna łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kilka kropli soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Przygotowanie tej pasty warzywnej jest bardzo łatwe.
Najpierw prażymy na suchej patelni nasiona słonecznika do zarumienienia.
Następnie przepłukujemy na sitku groszek.
Później wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładką masę.
Pastę zajadamy ze świeżym pieczywem. Polecam szybki i prosty chlebek z płatkami jaglanymi. Przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE PASTY:
około 298 kcal
Białko: 9,2 g
Węglowodany: 21,0 g
Tłuszcz: 21,0 g
Błonnik pokarmowy: 7,1 g
Ładunek glikemiczny: 9,0
A Wy lubicie pasty warzywne? Jakie są Wasze ulubione smaki? Podzielcie się w komentarzu!
Spróbuj także:
- pasta z awokado,
- z bakłażana i papryki,
- pasta sardynkowo-pomidorowa,
- sałatka z groszkiem cukrowym i fetą.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂