Przed Wami przepis na najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą (moim zdaniem) pastę warzywną do pieczywa! Jest tak pyszna, że zawsze znika zanim zdąży wystygnąć! Oto pasta z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów. Koniecznie musicie jej spróbować. Sprawdzi się także idealnie jako zdrowe smarowidło do pieczywa dla najmłodszych 🙂
Pasta z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów – składniki:
- 1 cukinia,
- 5 suszonych pomidorów w oleju,
- pieprz, zioła prowansalskie
*jeśli użyjesz suszonych pomidorów ale bez oleju, to dodaj do pasty łyżkę oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię umyj i pokrój w plastry.
Następnie ugrilluj ją na specjalnej patelni do lekkiego zarumienienia.
Później zblenduj cukinię z suszonymi pomidorami na pastę i delikatnie dopraw do smaku.
Przed podaniem możesz posypać np. szczypiorkiem.
Smacznego! 🙂
Pasta to:
około 276 kcal
Białko: 13,2 g
Węglowodany: 32,8 g
Tłuszcz: 15,2 g
Błonnik pokarmowy: 9,1 g
Ładunek glikemiczny: 6,8
A Wy lubicie pasty warzywne do pieczywa? To świetny sposób na urozmaicenie kanapek ale przede wszystkim na włączenie jeszcze większej ilości warzyw i witamin do swojej diety. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż kromka świeżego, żytniego chlebka na zakwasie ze świeżo przygotowaną, aromatyczną pastą warzywną 🙂 Mniam!
A oto pomysły na inne pyszne pasty do pieczywa:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂