Tym razem mam dla Was kolejną odsłonę pasty kanapkowej. Pasta z awokado i fety, czyli coś bardzo odżywczego, o wyrazistym smaku. Ta kompozycja nada Waszym kanapkom świeżości. Ja uwielbiam awokado i w mojej kuchni gości ono bardzo często. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat jego korzystnych właściwości, to zerknijcie tutaj. Pasta kanapkowa to idealne rozwiązanie, aby odczarować nudne, klasyczne dodatki do pieczywa, jak sery czy wędliny. Warto wprowadzić do swojej diety więcej urozmaicenia, warzyw i zdrowych tłuszczów.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 dojrzałego awokado,
- ser feta, 30g,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta czarnego pieprzu.
Sposób przygotowania
Awokado rozgnieć widelcem. Następnie dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pastę dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotowe!
WARTOŚCI ODŻYWCZE PASTY:
około 200 kcal
Białko: 6,0 g
Węglowodany: 9,2 g
Tłuszcz: 16,6 g
Błonnik pokarmowy: 4,8 g
Ładunek glikemiczny: 0, 8
A Wy z czym jadacie najczęściej kanapki? U nas królują różnego rodzaju pasty, ale także humus, chociaż klasyczny twaróg także uwielbiamy! Najważniejsze w zdrowej diecie jest to, aby była ona urozmaicona i pełna kolorów. Nie ograniczajcie się zatem tylko do standardowych dodatków, ale postawcie na różnorodność 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Po prostu przepyszne!
Do tego własny chleb i pomidorki koktajlowe!
I idealny posiłek gotowy! 🙂