Kokosowa jaglanka z granatem to jedno z ulubionych śniadań mojej małej Zosi 🙂 Robi się ją błyskawicznie i jeszcze szybciej zjada, jest taka pyszna 🙂 Polecamy przepis wszystkim mamom, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Kasza jaglana świetnie sprawdza się, gdy dziecko ma katarek – oczyszcza i odśluzowuje organizm. Z kolei podanie jej z owocem granatu bogatym w witaminę C dodatkowo będzie podnosić odporność naszego maluszka 🙂 Zatem jeśli macie ochotę na nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe śniadanko – sięgnijcie po jaglankę! 🙂

Kokosowa jaglanka z granatem – składniki (3 porcje):
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100g),
- 300ml niesłodzonego napoju kokosowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych,
- 1 płaska łyżka dobrej jakości miodu,
- 3 łyżki nasion granatu (wspaniałe źródło polifenoli).
Sposób przygotowania
- Wieczorem wrzuć kaszę do miseczki i zalej ją wodą. Pozostaw na noc aby się moczyła, dzięki temu rano ugotujesz ją w zaledwie kilka minut.
- Następnego dnia rano najpierw przepłucz kaszę i wrzuć do garnuszka.
- Następnie zalej kaszę napojem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 5-6 minut. Pod koniec gotowania dodaj wiórki kokosowe.
- Gotową jaglankę wyłóż do miseczek, polej miodem i podaj z nasionami granatu.
Gwarantuję, że po tak pysznym i zdrowym śniadanku Wasz dzień będzie idealny! 🙂
Jedna porcja to:
około 222 kcal
Białko: 4,4g
Węglowodany: 38,1g
Tłuszcz: 6,2g
Błonnik pokarmowy: 4,1g
Ładunek glikemiczny: 21,9
Oto inne pyszne pomysły na śniadanie dla najmłodszych:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂