Pytasz z czym zjeść pieczywo, jeśli nie monotonnie z serem i szynką? Oczywiście z pomocą przychodzą różnego rodzaju pasty. Tym razem pasta sardynkowo-pomidorowa do pieczywa poleca się do wypróbowania. Przygotujesz ją błyskawicznie z zaledwie kilku składników.
Pasta sardynkowo-pomidorowa do pieczywa – składniki (2 porcje):
- 1 opakowanie sardynek w sosie pomidorowym, 120g (masa netto),
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- posiekana natka pietruszki, 2 łyżki.
Pasta sardynkowo-pomidorowa do pieczywa – sposób przygotowania
- Najpierw rozgnieć widelcem sardynki.
- Następnie dodaj do nich oliwę i koncentrat.
- Całość wymieszaj na pastę.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Nakładaj pastę na pieczywo i rozkoszuj się pysznym smakiem! 🙂
Jedna porcja pasty (bez uwzględnienia pieczywa) to:
około 185 kcal
Białko: 15,8 g
Węglowodany: 3,4 g
Tłuszcz: 11,9 g
Błonnik pokarmowy: 1,0 g
Ładunek glikemiczny: 0,7
Sami widzicie, że wcale nie potrzeba dużo czasu, aby przygotować pyszną i zdrową pastę do kanapek. Możecie ją przechowywać w lodówce i zajadać się nią, kiedy tylko najdzie Was ochota. Mam nadzieję, że ten prosty przepis zostanie z Wami na dłużej i nie będziecie konsumować tylko kanapek z masłem, serem i wędliną… Przecież jest tyle fajnych, innych, zdrowych alternatyw! 🙂
Może zechcesz wypróbować także inne przepisy na przepyszne pasty do pieczywa? Oto one:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Sardynki i śledzie w pomidorach to moje ulubione dodatki do kanapek 🙂 Chleb oczywiście własnej roboty 🙂