Warzywne pasty do pieczywa to świetny pomysł aby wzbogacić swoją dietę w sporą dawkę witamin. Wcale nie jesteśmy skazani na jedzenie kanapek tylko z serem lub z wędliną. Wachlarz możliwości jest o wiele większy, zdrowszy i smaczniejszy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę z bakłażana, która co prawda nie zachęca swoim kolorem, ale uwierzcie mi, jej wartości odżywcze i smak rekompensują wszystko. Oto pasta z pieczonego bakłażana.

Pasta z pieczonego bakłażana – składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 ostra papryczka chili,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sezamu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Pasta z pieczonego bakłażana – sposób przygotowania
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 185 stopni, funkcja góra-dół.
- Następnie bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm i zrób w nich dziurki za pomocą widelca.
- Papryczkę chilli przekrój na pół i pozbądź się pestek.
- Później na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż obok siebie plastry bakłażana, ząbki czosnku oraz kawałki cebuli. Pozostaw warzywa w piekarniku na około 30 min.
- W tym czasie na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
- Po upływie 30 minut wyciągnij warzywa i po ostygnięciu obierz bakłażana ze skórki.
- Na koniec wszystkie warzywa przełóż do miseczki, dodaj prażony sezam, oliwę z oliwek i odrobinę soli oraz pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Gotowe!
Taka pasta idealnie nadaje się do pieczywa. Przekonajcie się sami 🙂
CAŁOŚĆ TO:
około 363 kcal
Białko: 9,2 g
Węglowodany: 31,0 g
Tłuszcz: 25,5 g
Błonnik pokarmowy: 12,1 g
Ładunek glikemiczny: 3,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂