Pasta z pieczonego bakłażana

534

Warzywne pasty do pieczywa to świetny pomysł aby wzbogacić swoją dietę w sporą dawkę witamin. Wcale nie jesteśmy skazani na jedzenie kanapek tylko z serem lub z szynką. Wachlarz możliwości jest o wiele większy, zdrowszy i smaczniejszy 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pastę z bakłażana, która co prawda nie zachęca swoim kolorem, ale uwierzcie mi, jej wartości odżywcze i smak rekompensują wszystko! Pasta jest banalna w wykonaniu, do dzieła! Oto pasta z pieczonego bakłażana.

pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana – składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki sezamu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Pasta z pieczonego bakłażana – sposób przygotowania

  1. Najpierw nastaw piekarnik na 185 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Następnie bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1 cm i zrób w nich dziurki za pomocą widelca.
  3. Papryczkę chilli przekrój na pół i pozbądź się pestek.
  4. Później na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż obok siebie plastry bakłażana, ząbki czosnku oraz kawałki cebuli. Pozostaw warzywa w piekarniku na około 30 min.
  5. W tym czasie na suchej patelni podpraż nasiona sezamu.
  6. Po upływie 30 minut wyciągnij warzywa i po ostygnięciu obierz bakłażana ze skórki.
  7. Wszystkie warzywa przełóż do miseczki, dodaj prażony sezam, oliwę z oliwek i odrobinę soli oraz pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Gotowe!

Taka pasta idealnie nadaje się do pieczywa. Przekonajcie się sami 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij