Ciasto, które sprawi, że po jego zjedzeniu wciąż będziesz czuć się lekko? 🙂 Taki właśnie jest ten skyrniczek lekki jak chmurka. Ekspresowy w przygotowaniu, prostu i pyszny. Idealny jako małe co nieco podczas redukcji masy ciała. Ale też śmiało można go zapakować dzieciom do śniadaniówki. Przepis jest bardzo wszechstronny i warty wypróbowania. Zapraszam! 🙂

Składniki (6 porcji; foremka 23x15cm):
- skyr naturalny, 300g,
- 1 dojrzały banan,
- 1 jajko,
- kasza manna razowa, 4 łyżki,
- 4 krople ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie 1 łyżeczka syropu malinowego do dekoracji,
- około 1/2 łyżeczki masła do wysmarowania foremki i około 1/2 łyżeczki kaszy manny do jej obtoczenia.

Sposób przygotowania
Najpierw blendujemy ze sobą wszystkie składniki, czyli jajko, skyr, kaszę manną (4 łyżki), banana i ekstrakt waniliowy. Później foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem i lekko posypujemy kaszą (około 1/2 łyżeczki). Na koniec przelewamy do foremki ciasto. Można wierzch skropić delikatnie syropem malinowym. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 35 minut.
1 z 6 porcji to:
około 98 kcal
białko: 7,6g
węglowodany: 12,4g
tłuszcz: 1,9g
błonnik pokarmowy: 0,9g
ładunek glikemiczny: 2,9 (IG = 25,8)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności.