Pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli – genialna w swej prostocie

1.3K

Czas na strączki! Pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli to genialna w swej prostocie propozycja. Tak naprawdę możemy ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jako dodatek do kanapek, z makaronem, z naleśnikiem, czy po prostu zjeść solo. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam do przepisu 🙂

pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli
Pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli zachwyca swoim kolorem
pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli
…oraz smakiem 🙂

Składniki (8 porcji):

  • fasola czerwona z puszki (255g, masa netto),
  • suszone pomidory w zalewie z oleju (140g, masa netto),
  • szczypta słodkiej papryki i płatków chilli.

Sposób przygotowania

Najpierw fasolę wrzuć na sitko i porządnie przepłucz. Następnie wrzuć ją do miski. Później dodaj suszone pomidory (tylko suszone pomidory bez zalewy z oleju, choć i tak będą one nieco im otoczone). Dopraw całość szczyptą słodkiej papryki oraz chilli. Na koniec zblenduj na gładką pastę. To wszystko. Smacznego! 🙂

pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli

Jeśli zamierzacie zjeść pastę klasycznie z pieczywem, to ja oczywiście polecam Wam domowy chlebek żytni na zakwasie. Tutaj przeczytacie, dlaczego warto go piec.

A tutaj pasta jako farsz do naleśników jajeczno-migdałowych. Naleśniki w wersji wytrawnej smakują rewelacyjnie! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 76kcal
Białko: 3,4g
Węglowodany: 10,9g
Tłuszcz: 2,8g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 2,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij