Czas na strączki! Pasta z suszonych pomidorów i czerwonej fasoli to genialna w swej prostocie propozycja. Tak naprawdę możemy ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jako dodatek do kanapek, z makaronem, z naleśnikiem, czy po prostu zjeść solo. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam do przepisu 🙂
Składniki (8 porcji):
- fasola czerwona z puszki (255g, masa netto),
- suszone pomidory w zalewie z oleju (140g, masa netto),
- szczypta słodkiej papryki i płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw fasolę wrzuć na sitko i porządnie przepłucz. Następnie wrzuć ją do miski. Później dodaj suszone pomidory (tylko suszone pomidory bez zalewy z oleju, choć i tak będą one nieco im otoczone). Dopraw całość szczyptą słodkiej papryki oraz chilli. Na koniec zblenduj na gładką pastę. To wszystko. Smacznego! 🙂
Jeśli zamierzacie zjeść pastę klasycznie z pieczywem, to ja oczywiście polecam Wam domowy chlebek żytni na zakwasie. Tutaj przeczytacie, dlaczego warto go piec.
JEDNA PORCJA TO:
około 76 kcal
Białko: 3,4 g
Węglowodany: 10,9 g
Tłuszcz: 2,8 g
Błonnik pokarmowy: 2,7 g
Ładunek glikemiczny: 2,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Perfekcyjna pasta! Uczta dla podniebienia:) No i to wyjątkowo szybkie przygotowanie pasty zasługuje na ogromny plus:D
Dziękuję za miły komentarz! Oczywiście również cenię ją za prostotę wykonania i obłędny smak 🙂