Pasty warzywne to idealny pomysł na kanapki. Wcale nie musicie jeść cały czas pieczywa z serem lub wędliną. Jeśli chcecie być zdrowi i dostarczać swojemu organizmowi wielu witamin, postawcie na warzywa! Najłatwiejszym sposobem na przemycenie kilku warzyw w jednym, smacznym miejscu, jest przygotowanie warzywnej pasty. Tym razem pasta z bakłażana i papryki poleca się jako dodatek do pieczywa 🙂
Składniki:
- średni bakłażan,
- mała czerwona papryka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 suszone pomidory w zalewie z oleju,
- 1 łyżka sezamu,
- mała szczypta soli, pieprzu.
Sposób przygotowania
- Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
- Następnie umyj i osusz warzywa.
- Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1cm. Jeśli zastanawiasz się, czy bakłażana należy obrać, odpowiadam, że nie 🙂 Pamiętaj, że to właśnie w skórce tego warzywa kryje się najwięcej przeciwutleniaczy, jest ona najzdrowsza!
- Paprykę pokrój w mniejsze kawałki i pozbądź się gniazda nasiennego.
- Na blaszkę z papierem do pieczenia wyłóż plastry bakłażana oraz paprykę.
- Bakłażana skrop delikatnie oliwą z oliwek oraz delikatnie dopraw.
- Zapiekaj warzywa przez około 20 minut, po tym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw na chwilę do wystygnięcia.
- Na koniec wrzuć do naczynia upieczonego bakłażana, paprykę, suszone pomidory oraz sezam i całość zblenduj na pastę.
Uwielbiamy takie pasty. Nie dość, że robi się je błyskawicznie, to jeszcze super smakują. Pasta z bakłażana i papryki ma bardzo łagodny smak, możecie z powodzeniem zaproponować ją także dzieciom 🙂
Całość to:
około 448 kcal
Białko: 10,4 g
Węglowodany: 49,1 g
Tłuszcz: 27,3 g
Błonnik pokarmowy: 17,9 g
Ładunek glikemiczny: 7,3
Wypróbuj także inne pomysły na pasty do pieczywa:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂