Jak zwiększyć spożycie warzyw w prosty i pyszny sposób? Przygotować rewelacyjny paprykarz z kaszą jaglaną i warzywami. Możecie go wykorzystać jako dodatek do kanapek albo wyjadać prosto ze słoika. Jest pyszny! Idealny także dla dzieci 🙂 Oto pasta warzywna z kaszą jaglaną, którą koniecznie musicie wypróbować. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂
Pasta warzywna z kaszą jaglaną – składniki (5 porcji):
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100g),
- duża biała cebulka,
- 2 średnie marchewki,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- po pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki,
- szczypta chilli, soli i pieprzu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw gotujemy kaszę według przepisu z opakowania.
Następnie rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę i starte na tarce o grubych oczkach marchewki.
Po chwili dodajemy także koncentrat i całość jeszcze chwilkę podsmażamy.
Kiedy warzywa przestygną, łączymy je z przestudzoną kaszą jaglaną i dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek.
Całość mieszamy i krótko miksujemy blenderem ręcznym, tak aby były wyczuwalne kawałki warzyw.
Pastę przed podaniem schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 134 kcal
Białko: 3,0 g
Węglowodany: 20,0 g
Tłuszcz: 4,9 g
Błonnik pokarmowy: 2,9 g
Ładunek glikemiczny: 11,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂