Pasta warzywna z kaszą jaglaną

1.1K

Jak zwiększyć spożycie warzyw w prosty i pyszny sposób? Przygotować rewelacyjny paprykarz z kaszą jaglaną i warzywami. Możecie go wykorzystać jako dodatek do kanapek albo wyjadać prosto ze słoika. Jest pyszny! Idealny także dla dzieci 🙂 Oto pasta warzywna z kaszą jaglaną, którą koniecznie musicie wypróbować. Jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂

Pasta warzywna z kaszą jaglaną – składniki (5 porcji):

  • 1 woreczek kaszy jaglanej (100g),
  • duża biała cebulka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • po pół łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki,
  • szczypta chilli, soli i pieprzu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy kaszę według przepisu z opakowania.
Następnie rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulkę i starte na tarce o grubych oczkach marchewki.
Po chwili dodajemy także koncentrat i całość jeszcze chwilkę podsmażamy.
Kiedy warzywa przestygną, łączymy je z przestudzoną kaszą jaglaną i dodajemy przyprawy oraz oliwę z oliwek.
Całość mieszamy i krótko miksujemy blenderem ręcznym, tak aby były wyczuwalne kawałki warzyw.
Pastę przed podaniem schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
134kcal
Białko: 3g
Węglowodany: 20g
Tłuszcz: 4,9g
Błonnik pokarmowy: 2,9g
Ładunek glikemiczny: 11,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij