Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy. Alternatywa klasycznej nutelli z dodatkowymi walorami zdrowotnymi.

2.6K

Kolejna zdrowa alternatywa klasycznej nutelli! Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy. Polecam, bo jest zdrowa, pyszna i ma wiele zastosowań. Wypróbujcie, sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapki, albo krem do deseru. Nam bardzo smakuje! W sam raz także dla dzieci 🙂

cieciorella - czekoladowy krem z ciecierzycy

Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy – składniki (na słoik o pojemności 0,7l)

  • 3/4 szklanki ciecierzycy – 150g (masa przed ugotowaniem),
  • 20 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych,
  • 4 łyżki naturalnego kakao.

Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy – sposób przygotowania

*Z racji tego, że aż 3 z 4 składników potrzebują wcześniejszego moczenia, proponuję rozpocząć przygotowania cieciorelli przed pójściem spać, tak aby przez całą noc ciecierzyca, orzechy laskowe i suszone daktyle mogły spokojnie uzyskać odpowiednią miękkość.

  1. Zaczynamy od wcześniejszego namoczenia cieciorki. Ważne jest aby umieścić ją w większym naczyniu, ponieważ podczas moczenia bardzo pęcznieje. Zatem wrzucamy ją najlepiej do jakiegoś garnuszka i zalewamy dwiema szklankami wody.
  2. Suszone daktyle także wrzucamy do miseczki i również zalewamy wodą do przykrycia.
  3. Dokładnie tak samo postępujemy z orzechami laskowymi – umieszczamy je w naczyniu i zalewamy wodą do przykrycia.
  4. Jeśli powyższe czynności wykonaliśmy przed pójściem spać, to rankiem zabieramy się za gotowanie ciecierzycy. Gotujemy ją na małym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie przepłukujemy pod wodą.
  5. Teraz już pozostaje nam tylko umieszczenie wszystkich składników w blenderze. Zatem wrzucamy do wysokiego naczynia ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, moczone wcześniej orzechy laskowe, daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz kakao.
  6. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt stała, to można dolać wody, aby było łatwiej blendować.

Wiem, że przygotowanie tej czekoladowo-orzechowej pasty jest dość czasochłonne, ale fakt, że możemy ją przechowywać w lodówce przez około 10 dni i wykorzystać na wiele różnych sposobów zdecydowanie przemawia na jej korzyść! Zadanie można sobie znacznie ułatwić wykorzystując ciecierzycę z puszki lub ze słoika.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA CAŁOŚCI:
około 1188 kcal
Białko: 43,8 g
Węglowodany: 203,2 g
Tłuszcz: 28,8 g
Błonnik pokarmowy: 32,2 g
Ładunek glikemiczny: 76,1

Jak możemy wykorzystać przepyszną cieciorellę?

– jako pastę do kanapek i wtedy po takim śniadanku mamy naprawdę niezłego energetycznego kopa,
– nadzienie do naleśników,
– dodatek do babeczek,
– można z niej także ulepić kuleczki, obtoczyć np. wiórkami kokosowymi i zajadać się nimi do kawy.

cieciorella - czekoladowy krem z ciecierzycy
Kakaowe kuleczki z ciecierzycy

Wypróbujcie także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close