Kolejna zdrowa alternatywa klasycznej nutelli! Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy. Polecam, bo jest zdrowa, pyszna i ma wiele zastosowań. Wypróbujcie, sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapki, albo krem do deseru. Nam bardzo smakuje! W sam raz także dla dzieci 🙂
Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy – składniki (na słoik o pojemności 0,7l)
- 3/4 szklanki ciecierzycy – 150g (masa przed ugotowaniem),
- 20 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
- 1/2 szklanki orzechów laskowych,
- 4 łyżki naturalnego kakao.
Cieciorella – czekoladowy krem z ciecierzycy – sposób przygotowania
*Z racji tego, że aż 3 z 4 składników potrzebują wcześniejszego moczenia, proponuję rozpocząć przygotowania cieciorelli przed pójściem spać, tak aby przez całą noc ciecierzyca, orzechy laskowe i suszone daktyle mogły spokojnie uzyskać odpowiednią miękkość.
- Zaczynamy od wcześniejszego namoczenia cieciorki. Ważne jest aby umieścić ją w większym naczyniu, ponieważ podczas moczenia bardzo pęcznieje. Zatem wrzucamy ją najlepiej do jakiegoś garnuszka i zalewamy dwiema szklankami wody.
- Suszone daktyle także wrzucamy do miseczki i również zalewamy wodą do przykrycia.
- Dokładnie tak samo postępujemy z orzechami laskowymi – umieszczamy je w naczyniu i zalewamy wodą do przykrycia.
- Jeśli powyższe czynności wykonaliśmy przed pójściem spać, to rankiem zabieramy się za gotowanie ciecierzycy. Gotujemy ją na małym ogniu przez około 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie przepłukujemy pod wodą.
- Teraz już pozostaje nam tylko umieszczenie wszystkich składników w blenderze. Zatem wrzucamy do wysokiego naczynia ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę, moczone wcześniej orzechy laskowe, daktyle wraz z wodą, w której się moczyły oraz kakao.
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli konsystencja będzie zbyt stała, to można dolać wody, aby było łatwiej blendować.
Wiem, że przygotowanie tej czekoladowo-orzechowej pasty jest dość czasochłonne, ale fakt, że możemy ją przechowywać w lodówce przez około 10 dni i wykorzystać na wiele różnych sposobów zdecydowanie przemawia na jej korzyść! Zadanie można sobie znacznie ułatwić wykorzystując ciecierzycę z puszki lub ze słoika.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA CAŁOŚCI:
około 1188 kcal
Białko: 43,8 g
Węglowodany: 203,2 g
Tłuszcz: 28,8 g
Błonnik pokarmowy: 32,2 g
Ładunek glikemiczny: 76,1
Jak możemy wykorzystać przepyszną cieciorellę?
– jako pastę do kanapek i wtedy po takim śniadanku mamy naprawdę niezłego energetycznego kopa,
– nadzienie do naleśników,
– dodatek do babeczek,
– można z niej także ulepić kuleczki, obtoczyć np. wiórkami kokosowymi i zajadać się nimi do kawy.
Wypróbujcie także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂