Z czym najchętniej zjadacie kanapki? Mam nadzieję, że nie są to tylko plasterki wędliny i sera. Wiem, że tak jest najszybciej i najprościej, ale jednak niekoniecznie zdrowo. Ja jak zwykle zachęcam do przygotowywania pysznych past do kanapek. Dziś mam dla Was propozycję na jedną z nich. Pasta jajeczna z awokado 🙂 Jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Sycąca i nadaje się także dla najmłodszych.
Pasta jajeczna z awokado – składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 jajka,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- szczypta soli i pieprzu,
- odrobina soku z cytryny.
Pasta jajeczna z awokado – sposób przygotowania
Najpierw gotuję jajka na twardo.
W tym czasie obieram awokado, pozbywam się pestki i rozgniatam owoc widelcem.
Do rozgniecionego awokado dodaję posiekany szczypiorek.
Ugotowane jajka studzę, a gdy przestygną, to kroję je w drobną kostkę.
Dodaję je do pozostałych składników.
Na koniec doprawiam pastę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Dokładnie mieszam i podaję z chlebkiem 🙂
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 369 kcal
Białko: 15,5 g
Węglowodany: 13,0 g
Tłuszcz: 30,0 g
Błonnik pokarmowy: 9,5 g
Ładunek glikemiczny: 1,2
A czy W waszej diecie pojawia się awokado? Mam nadzieję, że tak, bo jest bardzo zdrowe. Kilka słów o nim i jego właściwościach pisałam tutaj. Zachęcam do lektury 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂