Owsianka królewska, czyli co warto dodać do owsianki, aby spotęgować jej walory zdrowotne?

1K

Chyba każdy z nas jadł już owsiankę. Nic dziwnego! Jest przepyszna, łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo zdrowa. W zależności od dodatków za każdym razem możemy skomponować zupełnie inny smak tego dania. Ja próbowałam już chyba kilkudziesięciu różnych połączeń, ale tylko jedno zasługuje moim zdaniem na miano najlepszego i najbardziej odżywczego. Oto owsianka królewska, czyli najzdrowsza. Dzięki swoim starannie dobranym dodatkom nie tylko świetnie smakuje ale przede wszystkim dostarcza nam tego, co najlepsze. Przekonajcie się sami 🙂

owsianka królewska
Owsianka królewska 🙂

Owsianka królewska – składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • szklanka niesłodzonego napoju migdałowego (lub wody albo mleka),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • szczypta cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • garść świeżych borówek,
  • garść świeżych malin,
  • 1 łyżka pestek dyni,
  • szczypta czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania

  1. Na początek wsyp do garnuszka płatki owsiane i dodaj cynamon, pieprz i kurkumę.
  2. Zalej wszystko napojem migdałowym.
  3. Gotuj owsiankę na małym ogniu przez około 10 minut aby płatki stały się miękkie.
  4. Do ugotowanej owsianki dodaj miód i świeżo zmielone siemię lniane, wymieszaj.
  5. Następnie przełóż owsiankę do miseczki i dodaj świeże owoce oraz pestki dyni.
  6. Na koniec ciesz się smakiem tej przepysznej owsianki! 🙂

OWSIANKA TO:
około 383 kcal
Białko: 12,3 g
Węglowodany: 55,8 g
Tłuszcz: 15,2 g
Błonnik pokarmowy: 12,1 g
Ładunek glikemiczny: 17,3

A teraz dowiedz się, dlaczego akurat te składniki sprawiły, że owsiankę nazwałam królewską 🙂

Płatki owsiane – to źródło witamin i składników mineralnych, błonnika i beta-glukanu niezbędnego do budowania odporności organizmu. Więcej nt. właściwości płatków owsianych przeczytasz tutaj i tutaj.

Siemię lniane – to komplet witamin i źródło kwasów omega-3 niezbędnych do odbudowy połączeń nerwowych i prawidłowej pracy mózgu.

Pestki dyni – to również skarbnica witamin i składników mineralnych, a także doskonałe źródło żelaza.

Borówki i maliny, czyli owoce jagodowe – zasługują na miano najzdrowszych owoców, bo zawierają najwięcej antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo wzmacniają odporność.

Miód – ma działanie bakteriobójcze i zwiększa naszą odporność.

Cynamon cejloński – przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej i wspiera pracę przewodu pokarmowego.

Kurkuma – dzięki zawartej kurkuminie wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Czarny pieprz – jego dodatek (piperyna) wzmacnia zdrowotne właściwości dodanej kurkumy (kurkumina).

Ciekawostka

Warto wiedzieć, że posiłki bogate w węglowodany są dla wielu osób fajną opcją do zjedzenia przed snem. Nie tylko ze względu na lepsze wysypianie się. Węglowodany spożyte przed snem pomagają obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu), który uniemożliwia zaśnięcie i prawidłowy, głęboki wypoczynek w nocy. Więcej na temat tego, dlaczego warto spożywać kolacje bogate w węglowodany pisałam tutaj.

Zachęcam Cię także do spróbowania kilku innych wersji smakowych:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij