Tym razem propozycja dla miłośników bezmięsnej kuchni 🙂 Pyszne, sycące danie, czyli wegański gulasz z cukinią. Prosty w przygotowaniu, rozgrzewający i bardzo odżywczy.
Składniki (2 porcje):
- zielona soczewica, 1/2 szklanki (masa suchych nasion),
- krojone pomidory, 400g (może być passata),
- 1 cukinia,
- mała czerwona cebulka,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1 liść laurowy.
Sposób przygotowania
- Najpierw soczewicę przepłukujemy pod wodą, a jeśli mamy więcej czasu, to zalewamy ją wodą i moczymy przez 30 minut.
- Po tym czasie jeszcze raz przepłukujemy nasiona i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
- Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smażymy przez około 5 minut.
- Później dodajemy do nich pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Na koniec dodajemy do zawartości patelni ugotowaną i odsączoną soczewicę, całość mieszamy i jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy. Dusimy potrawę przez 5 minut i gotowe!
SMACZNEGO! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 309kcal
Białko: 18,7g
Węglowodany: 49,5g
Tłuszcz: 6,7g
Błonnik pokarmowy: 12,0g
Ładunek glikemiczny: 11,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂