Wegański gulasz z cukinią – pomysł na bezmięsny obiad

522

Tym razem propozycja dla miłośników bezmięsnej kuchni 🙂 Pyszne, sycące danie, czyli wegański gulasz z cukinią. Prosty w przygotowaniu, rozgrzewający i bardzo odżywczy.

Wegański gulasz z cukinią

Składniki (2 porcje):

  • zielona soczewica, 1/2 szklanki (masa suchych nasion),
  • krojone pomidory, 400g (może być passata),
  • 1 cukinia,
  • mała czerwona cebulka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, 1 liść laurowy.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw soczewicę przepłukujemy pod wodą, a jeśli mamy więcej czasu, to zalewamy ją wodą i moczymy przez 30 minut.
  2. Po tym czasie jeszcze raz przepłukujemy nasiona i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.
  3. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa smażymy przez około 5 minut.
  4. Później dodajemy do nich pomidory, koncentrat i wszystkie przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
  5. Na koniec dodajemy do zawartości patelni ugotowaną i odsączoną soczewicę, całość mieszamy i jeśli jest taka konieczność ponownie doprawiamy. Dusimy potrawę przez 5 minut i gotowe!

SMACZNEGO! 🙂

JEDNA PORCJA TO:
około 309kcal
Białko: 18,7g
Węglowodany: 49,5g
Tłuszcz: 6,7g
Błonnik pokarmowy: 12,0g
Ładunek glikemiczny: 11,0

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij