Sezon jesienno-zimowy trwa, a co za tym idzie także zwiększona ilość przeziębień szczególnie wśród maluchów. Ale spokojnie! Jest na to sposób 🙂 Odporność można w bardzo łatwy sposób poprawić dodając kilka szczególnych składników do codziennej diety. Warto, aby robić to systematycznie i tak naprawdę przez cały rok. Jak naturalnie wzmocnić odporność u dzieci? Zapraszam do krótkiego artykułu 🙂
Jak naturalnie wzmocnić odporność u dzieci? Po pierwsze dieta.
Jak zwykle najważniejsze jest stosowanie zbilansowanej i różnorodnej diety na co dzień. Jako mama dwulatki doskonale wiem, że dziecko często zjada tylko kilka swoich ulubionych dań i z reguły nie ma mowy o spróbowaniu czegoś innego. Edit: teraz już mama 5 latki i 3 latka 🙂 Ale drodzy rodzice, nie możemy się poddawać i za każdym razem musimy podsuwać naszym pociechom nowe smaki. Oczywiście bazujemy tylko na naturalnej, nieprzetworzonej żywności. Niech dominują warzywa, owoce, kasze, dobrej jakości nabiał, jaja, ryby oraz mięso.
Poza dietą bogatą w warzywa i owoce, powinniśmy wykluczyć występowanie słodyczy. Cukier bardzo źle wpływa na organizm i znacznie osłabia odporność. Troszkę więcej na ten temat i o tym, czym zastąpić cukier w diecie dziecka pisałam tutaj.
Pamiętajcie, że to rodzic decyduje o tym, co i kiedy dziecko zje. A maluch o tym, czy i ile zje. Najważniejsze, aby podawać dzieciom zdrowe, nieprzetworzone produkty. Oczywiście nie tylko w sezonie jesienno-zimowym ale przez cały rok 🙂 Tylko taka żywność ma witaminy i składniki mineralne, które odżywiają i wzmacniają organizm. Im mniej kolorowych, paczkowanych produktów w naszych domach, tym lepiej!
Jak naturalnie wzmocnić odporność u dzieci? – TOP 5 produktów
- Czosnek – jest źródłem allicyny, czyli naturalnego antybiotyku. Polecam po prostu częściej go dodawać podczas przygotowywania obiadu.
- Miód – posiada wiele związków, które wzmacniają odporność. Podajemy go po ukończonym 1 roku życia. Nie przesadzamy jednak z jego ilością, bo zawiera on cukry proste, które przyczyniają się chociażby do próchnicy. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie miodu jest po prostu dodanie go do porannej owsianki 🙂 Tutaj przeczytacie o miodzie okiem ajurwedy.
- Kiszonki – zawierają bakterie, które wspierają nasze jelita i układ odpornościowy. W przypadku kiszonek zwykle jest tak, że dziecko albo je lubi albo nie. U nas np. Antoś zajada się nimi ze smakiem, a Zosia niestety nie lubi. Nie nalegajmy jednak i nie wpychajmy dzieciom ich na siłę. Możemy spróbować podać np. kapuśniak.
- Borówki, jagody, aronia, czarny bez – zawierają antocyjany, które pomagają zwalczyć wirusy i bakterie. Borówki królują u nas przez cały rok! 🙂
- Przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir – działają rozgrzewająco i wzmacniają ogólną odporność organizmu. Cynamon zwykle dodaję do porannej owsianki lub placuszków na słodko, a pozostałe przyprawy są bazą do curry, np. z tego przepisu.
Sprawdzone i polecane nasze wzmacniające posiłki
W okresie jesienno-zimowym bardzo często podaję mojej Zosi owsiankę przygotowaną w niecodzienny sposób oraz pyszny, pomarańczowy, domowy soczek, a także sok z brzozy. Zapraszamy do przepisów na te zdrowe pyszności 🙂 Z pewnością zasmakują także Waszym maluchom 🙂 A przede wszystkim naturalnie wzmocnią odporność!
Mam dla Was także kilka sprawdzonych pomysłów na pyszne posiłki z wykorzystaniem warzyw. Specjalnie dla tych największych niejadków 🙂
- pieczone pulpeciki brokułowe,
- kluseczki szpinakowe,
- chlebek marchewkowo-bananowy bez dodatku cukru,
- muffinki dyniowo-pomarańczowe,
- chlebek imbirowo-marchewkowy,
- pizza na brokułowym spodzie.
Warto także rozważyć suplementację odpowiednimi probiotykami. Na ten temat pisałam dużo więcej tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Naturalne wzmocnienie odporności to podstawa, podobnie podchodzę do leczenia przeziębienia, bólu gardła czy kaszlu. Od dawna rodzinnie używamy Apicoldu i jesteśmy bardzo zadowoleni.
Nie słyszałam o nim, muszę nadrobić zaległości 🙂 Pozdrawiam!