Pieczone jabłuszka na ryżu. Serwowane z masłem orzechowym smakują obłędnie! :)

1.2K

Zawsze, gdy zostaje mi ugotowany ryż z obiadu, wykorzystuję go na przygotowanie tego pysznego i prostego dania na słodko. Pieczone jabłuszka na ryżu sprawdzą się idealnie w chłodne, jesienne dni. Możemy zjeść je jako śniadanie, deser albo smaczny podwieczorek. Danie jest idealne dla maluchów. Polecam, jest przepyszne! 🙂

pieczone jabłuszka na ryżu

Pieczone jabłuszka na ryżu – składniki (3 porcje):

  • 1 woreczek wcześniej ugotowanego ryżu basmati (100g),
  • około 1 łyżka masła klarowanego,
  • 3 jabłka,
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • 3 łyżki ulubionego masła orzechowego 100% do podania.

Sposób przygotowania

Najpierw nagrzewamy piekarnik do 185 stopni, funkcja góra-dół.
W tym czasie jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę.
Następnie naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowujemy masłem klarowanym.
Później wykładamy do naczynia ugotowany ryż i posypujemy go połową cynamonu.
Następnie wykładamy na ryż pokrojone w kosteczkę jabłka i całość posypujemy resztą cynamonu.
Przed włożeniem dania do piekarnika zalewamy je wodą, dajemy jej mniej więcej tyle, aby pokrywała poziomem ryż. Jabłuszka zapiekamy przez około 30 minut i gotowe! Przed podaniem dekorujemy danie ulubionym masłem orzechowym.

Smacznego! 🙂

U nas to danie sprawdza się idealnie szczególnie jesienią 🙂

Jedna porcja to:
około 372 kcal
Białko: 8,0g
Węglowodany: 55,8g
Tłuszcz: 15,5g
Błonnik pokarmowy: 7,3g
Ładunek glikemiczny: 21,5 (IG = 44,4)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij