Bezmięsny gulasz z bakłażana. Rozgrzewający i ekspresowy w przygotowaniu. Danie z niskim ładunkiem glikemicznym.

1.1K

Kochani, czas na przepis idealny na nadchodzące, chłodne dni. Rozgrzewający, bezmięsny gulasz z bakłażana. Tym razem coś dla osób lubujących kuchnię roślinną, choć mięsożerców także namawiam do wypróbowania. Danie jest proste i ekspresowe w przygotowaniu. Jeśli chcecie, możecie dodać na wierzch fetę, lub dodatkowo zjeść ugrillowany ser halloumi dla przełamania smaku. Eksperymentujcie po swojemu 🙂 Przepis podstawowy z czerwoną soczewicą w roli białka roślinnego jest do Waszej dyspozycji! 🙂 Danie sprawdzi się doskonale w menu osób z zaburzeniami glikemii – ma niski ładunek glikemiczny.

Uwielbiam takie proste i pyszne dania, a Wy? 🙂 Ten gulasz jest idealny na jesień!

Kilka słów o bakłażanie

Bakłażan powinien nam się kojarzyć przede wszystkim z przeciwutleniaczami. W jego fioletowej skórce znajdziemy antocyjany i nasuniny. Neutralizują one wolne rodniki i opóźniają proces starzenia organizmu. Bakłażan wykazuje również działanie antynowotworowe. Jest stałym bywalcem diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą. Ponadto dzięki zawartemu kwasowi chlorogenowemu i błonnikowi, bakłażan posiada właściwości poprawiające przemianę materii, detoksykujące, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Znajdziemy w nim także potas, miedź, magnez, witaminę C, witaminę K i witaminy z grupy B. Witaminy i składniki mineralne są niezwykle istotne dla każdego z nas, o czym pisałam tutaj.
Pamiętamy o tym, aby nigdy nie spożywać bakłażana na surowo, ze względu na znajdująca się w jego składzie toksyczną solaninę.

Bezmięsny gulasz z bakłażana – składniki (1 porcja):

  • 1 bakłażan,
  • mała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 pomidory,
  • 100g passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy,
  • szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i płatków chilli.

Sposób przygotowania

Warzywa umyć. Bakłażana i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć czosnek z cebulą. Następnie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i smażyć przez około 5 minut. Później dodać pomidory i przesmażyć. Następnie zalać danie passatą. Dodać przepłukaną na sitku soczewicę oraz przyprawy i dusić całość przez około 15 minut. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

Smacznego! 🙂

GULASZ TO:
około 367 kcal
Białko: 15,7 g
Węglowodany: 64,2 g
Tłuszcz: 6,8 g
Błonnik pokarmowy: 17,1 g
Ładunek glikemiczny: 10,7

Od kilku dni w moim internetowym sklepie jest dostępne gotowe menu jesienne z niskim IG. Jeśli chorujesz na insulinooporność i dietą zalecaną dla Ciebie jest właśnie taka o niskim indeksie glikemicznym, zapoznaj się ze szczegółami mojego jadłospisu 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Z podanej ilości składników ile wyjdzie porcji?

    1. Natalia Autor says:

      1 porcja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij