Sezon grillowy już trwa, a jak grill to i sałatki muszą być! Tak przynajmniej jest u nas 🙂 Dziś polecam Wam super szybki przepis na pyszną sałatkę, która sprawdzi się idealnie przy potrawach mięsnych z grilla. Oto sałatka z roszponką i mozzarellą, no i jeszcze kilkoma innymi składnikami 🙂
Sałatka z roszponką i mozzarellą (2 porcje) – składniki:
- roszponka, 100g,
- ser mozzarella, 125g (masa netto),
- 4 ogórki małosolne,
- 1 mała czerwona cebulka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
- Najpierw wrzucam do miski umytą i osuszoną roszponkę.
- Następnie ogórki oraz cebulkę drobno siekam.
- Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w mniejsze kawałki.
- Później warzywa i ser dodajemy do roszponki.
- Na koniec całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! 🙂
JEDNA PORCJA SAŁATKI TO:
około 319kcal
Białko: 16,6g
Węglowodany: 10,1g
Tłuszcz: 24,3g
Błonnik pokarmowy: 1,4g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Tą sałatkę robi się bardzo szybciutko, a smakuje rewelacyjnie. To tylko kilka składników. Moim zdaniem na grilla nadaje się idealnie. Świeża, zielona, idealnie będzie komponować się z przygotowanymi na ruszcie daniami.
Mam nadzieję, że przy Waszym grillowaniu także obecne są sałatki. Pamiętajcie, że to porcja warzyw, które są konieczne w zdrowej diecie!
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Mniam