Owsianka z gruszką i masłem orzechowym

1.6K

Owsianka owsiance nierówna i za każdym razem może smakować inaczej. Na pewno warto mieć ją w swoim menu, bo jest bardzo zdrowa – pisałam o tym tutaj. Tym razem stworzyłam kompozycję z moich ulubionych składników więc dzień rozpoczęty takim śniadankiem musiał być udany 🙂 Oto owsianka z masłem orzechowym i gruszką – idealna na jesień!

owsianka z gruszką i masłem orzechowym

Owsianka z gruszką i masłem orzechowym – składniki (1 porcja):

  • płatki owsiane górskie, 4 łyżki,
  • świeżo zmielone siemię lniane, 1 łyżka,
  • kakao 100%, 1 płaska łyżeczka,
  • masło orzechowe 100%, 1 łyżka,
  • 1 gruszka,
  • mleko 2% lub niesłodzony napój roślinny, pół szklanki,
  • woda, pół szklanki,
  • łyżeczka płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw wsypuję do garnuszka płatki owsiane i siemię lniane.
  2. Następnie zalewam całość mlekiem i wodą i gotuję na małym ogniu przez kilka minut aż płatki będą miękkie.
  3. Gotową owsiankę nakładam do miseczki i dekoruję pokrojoną w mniejsze kawałki gruszka.
  4. Później posypuję owsiankę kakao, dodaję masło orzechowe i płatki migdałowe.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:
468kcal
Białko: 16,4g
Tłuszcz: 19,6g
Węglowodany: 63,8g
Błonnik pokarmowy: 11,4g

Ładunek glikemiczny: 23,9

Smacznego! 🙂

A Wy lubicie owsianki? Moim zdaniem to jedno z najsmaczniejszych i najszybszych śniadań więc często u mnie goszczą. Na szczęście za każdym razem można zjeść je z innymi dodatkami, a to sprawia, że chyba nigdy mi się nie znudzą.

Wypróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij