Owsianka owsiance nierówna i za każdym razem może smakować inaczej. Na pewno warto mieć ją w swoim menu, bo jest bardzo zdrowa – pisałam o tym tutaj. Tym razem stworzyłam kompozycję z moich ulubionych składników więc dzień rozpoczęty takim śniadankiem musiał być udany 🙂 Oto owsianka z masłem orzechowym i gruszką – idealna na jesień!
Owsianka z gruszką i masłem orzechowym – składniki (1 porcja):
- płatki owsiane górskie, 4 łyżki,
- świeżo zmielone siemię lniane, 1 łyżka,
- kakao 100%, 1 płaska łyżeczka,
- masło orzechowe 100%, 1 łyżka,
- 1 gruszka,
- mleko 2% lub niesłodzony napój roślinny, pół szklanki,
- woda, pół szklanki,
- łyżeczka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
- Najpierw wsypuję do garnuszka płatki owsiane.
- Następnie zalewam je mlekiem i wodą i gotuję na małym ogniu przez kilka minut aż płatki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaję zmielone siemię lniane.
- Gotową owsiankę nakładam do miseczki i dekoruję pokrojoną w mniejsze kawałki gruszka.
- Później posypuję owsiankę kakao, dodaję masło orzechowe i płatki migdałowe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
około 468 kcal
Białko: 16,4 g
Tłuszcz: 19,6 g
Węglowodany: 63,8 g
Błonnik pokarmowy: 11,4 g
Ładunek glikemiczny: 23,9
Smacznego! 🙂
A Wy lubicie owsianki? Moim zdaniem to jedno z najsmaczniejszych i najszybszych śniadań więc często u mnie goszczą. Na szczęście za każdym razem można zjeść je z innymi dodatkami, a to sprawia, że chyba nigdy mi się nie znudzą.
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂