Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną, czyli coś, co przygotujecie w 5 minut! No… nie licząc czasu pieczenia, oczywiście! 🙂 Pyszny, aromatyczny, idealny dla całej rodziny. Sprawdzi się jako kolacja albo przekąska podczas imprezy. Ma niski ładunek glikemiczny, co także działa na jego korzyść. Serdecznie polecam szczególnie tym, którzy mają niewiele czasu na siedzenie w kuchni, a jednak chcą zaskoczyć swoich domowników czymś pysznym 🙂
Składniki (tradycyjna keksówka; 10 porcji):
- 1 cukinia (około 350g),
- 2 jajka,
- 1 szklanka otrębów owsianych,
- 4 plasterki zółtego sera,
- 4 plasterki wędliny z indyka,
- mały pęczek natki pietruszki,
- szczypta soli, pieprzu i suszonego tymianku,
- odrobina masła i razowej kaszy manny do oprószenia foremki (można użyć otrębów).
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozbądź się nadmiaru soku. Następnie plasterki sera i wędliny pokrój w kostkę i dodaj do startej cukinii. Później dodaj także posiekaną natkę pietruszki, jajka i otręby owsiane. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj. Na koniec ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną keksówki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 45 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 88 kcal
Białko: 8,1 g
Węglowodany: 6,8 g
Tłuszcz: 4,5 g
Błonnik pokarmowy: 1,7 g
Ładunek glikemiczny: 2,1
Spróbuj także:
- wytrawny chlebek twarogowy,
- cukinia zapiekana w aromatycznym parmezanie,
- placuszki ryżowo-cukiniowe.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂