Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną

702

Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną, czyli coś, co przygotujecie w 5 minut! No… nie licząc czasu pieczenia, oczywiście! 🙂 Pyszny, aromatyczny, idealny dla całej rodziny. Sprawdzi się jako kolacja albo przekąska podczas imprezy. Ma niski ładunek glikemiczny, co także działa na jego korzyść. Serdecznie polecam szczególnie tym, którzy mają niewiele czasu na siedzenie w kuchni, a jednak chcą zaskoczyć swoich domowników czymś pysznym 🙂

Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną
Wytrawny chlebek cukiniowy z serem i wędliną

Składniki (tradycyjna keksówka; 10 porcji):

  • 1 cukinia (około 350g),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka otrębów owsianych,
  • 4 plasterki zółtego sera,
  • 4 plasterki wędliny z indyka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • szczypta soli, pieprzu i suszonego tymianku,
  • odrobina masła i kaszy manny do oprószenia foremki.

Sposób przygotowania

Najpierw cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie plasterki sera i wędliny pokrój w kostkę i dodaj do startej cukinii. Później dodaj także posiekaną natkę pietruszki, jajka i otręby owsiane. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzem i suszonym tymiankiem. Dokładnie wymieszaj. Na koniec ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną keksówki. Piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 45 minut.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 88kcal
Białko: 8,1g
Węglowodany: 6,8g
Tłuszcz: 4,5g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 2,1

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij