Miedź, czyli pierwiastek śladowy o dużym znaczeniu :) Co jeść, aby nie nabawić się jej niedoborów?

938

Dużo mówi się na temat znaczenia żelaza, wapnia, czy chociażby kwasów tłuszczowych omega-3, a niewiele słyszymy o miedzi. Co prawda jest ona pierwiastkiem śladowym, ale jednak o dużym znaczeniu w kontekście funkcjonowania naszego organizmu. O wszystkich mikro i makroskładnikach kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pisałam tutaj, a teraz zapraszam Was po więcej informacji nt. miedzi. Miedź, czyli pierwiastek śladowy o dużym znaczeniu 🙂

Miedź, czyli pierwiastek śladowy o dużym znaczeniu :)

Jakie są źródła pokarmowe miedzi?

Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, potrzebnym do przebiegu prawidłowych funkcji narządów, tkanek i przebiegu procesów metabolicznych. Jest nieodzownym elementem wspierającym nasz układ odpornościowy, kostny, gospodarkę antyoksydacyjną oraz funkcje mózgu. Bierze także udział w kontroli ciśnienia krwi oraz pomaga budować tkanki łączne w naczyniach tętniczych i sercu. Organizm ludzki może magazynować miedź głównie w mięśniach, kościach i wątrobie.

Co powinniśmy spożywać, aby pozyskać jej odpowiednie ilości? Czyli jakie są najlepsze źródła żywieniowe miedzi?

  • owoce morza,
  • wątróbka i podroby,
  • wołowina,
  • orzechy (duże dawki znajdują się w nerkowcach) i nasiona,
  • suszone owoce,
  • ryby, głównie makrela i dorsz,
  • chude mięso drobiowe (indyk, kurczak),
  • kasza gryczana,
  • gorzka czekolada.

Skutki niedoboru miedzi

  • słabsza odporność organizmu,
  • problemy neurologiczne, np. osłabienie, szybka męczliwość, trudności z koncentracją, zawroty głowy, duszności i bladość skóry.

Co może zaburzać wchłanianie miedzi i prowadzić do jej niedoborów?

Czasami jest tak, że wydaje nam się, iż nasza dieta jest na ogół zdrowa i nie powinna prowadzić do żadnych niedoborów. Tymczasem często pojawiają się problemy z wchłanianiem danych substancji. Jeśli chodzi o nieprawidłową absorpcję miedzi i jej niedobór, to mogą one wynikać z:

  • problemów z nietolerancją glutenu, czy zdiagnozowaną celiakią,
  • diety obfitującej w białko pochodzenia roślinnego, błonnik pokarmowy i fityniany, czyli składników diet wegetariańskich,
  • przyczyn genetycznych,
  • wysokiej podaży witaminy C i cynku,
  • wysokiego poziom stresu.

Przepisy z bloga uwzględniające źródła miedzi

Pisząc artykuł posiłkowałam się:
– Fan, Y., Ni, S. & Zhang, H. Związki spożycia miedzi z gęstością mineralną kości i osteoporozą u dorosłych: dane z badania National Health and Nutrition Examination Survey. Biol Trace Elem Res 200, 2062–2068 (2022).

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij