Dużo mówi się na temat znaczenia żelaza, wapnia, czy chociażby kwasów tłuszczowych omega-3, a niewiele słyszymy o miedzi. Co prawda jest ona pierwiastkiem śladowym, ale jednak o dużym znaczeniu w kontekście funkcjonowania naszego organizmu. O wszystkich mikro i makroskładnikach kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pisałam tutaj, a teraz zapraszam Was po więcej informacji nt. miedzi. Miedź, czyli pierwiastek śladowy o dużym znaczeniu 🙂

Jakie są źródła pokarmowe miedzi?
Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, potrzebnym do przebiegu prawidłowych funkcji narządów, tkanek i przebiegu procesów metabolicznych. Jest nieodzownym elementem wspierającym nasz układ odpornościowy, kostny, gospodarkę antyoksydacyjną oraz funkcje mózgu. Bierze także udział w kontroli ciśnienia krwi oraz pomaga budować tkanki łączne w naczyniach tętniczych i sercu. Organizm ludzki może magazynować miedź głównie w mięśniach, kościach i wątrobie.
Co powinniśmy spożywać, aby pozyskać jej odpowiednie ilości? Czyli jakie są najlepsze źródła żywieniowe miedzi?
- owoce morza,
- wątróbka i podroby,
- wołowina,
- orzechy (duże dawki znajdują się w nerkowcach) i nasiona,
- suszone owoce,
- ryby, głównie makrela i dorsz,
- chude mięso drobiowe (indyk, kurczak),
- kasza gryczana,
- gorzka czekolada.
Skutki niedoboru miedzi
- słabsza odporność organizmu,
- problemy neurologiczne, np. osłabienie, szybka męczliwość, trudności z koncentracją, zawroty głowy, duszności i bladość skóry.
Co może zaburzać wchłanianie miedzi i prowadzić do jej niedoborów?
Czasami jest tak, że wydaje nam się, iż nasza dieta jest na ogół zdrowa i nie powinna prowadzić do żadnych niedoborów. Tymczasem często pojawiają się problemy z wchłanianiem danych substancji. Jeśli chodzi o nieprawidłową absorpcję miedzi i jej niedobór, to mogą one wynikać z:
- problemów z nietolerancją glutenu, czy zdiagnozowaną celiakią,
- diety obfitującej w białko pochodzenia roślinnego, błonnik pokarmowy i fityniany, czyli składników diet wegetariańskich,
- przyczyn genetycznych,
- wysokiej podaży witaminy C i cynku,
- wysokiego poziom stresu.
Przepisy z bloga uwzględniające źródła miedzi
- krewetki z natką pietruszki i czosnkiem,
- pikantny dorsz na szpinaku,
- burger z warzywami,
- pieczone podudzia z kurczaka na batatach,
- kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem.
Pisząc artykuł posiłkowałam się:
– Fan, Y., Ni, S. & Zhang, H. Związki spożycia miedzi z gęstością mineralną kości i osteoporozą u dorosłych: dane z badania National Health and Nutrition Examination Survey. Biol Trace Elem Res 200, 2062–2068 (2022).
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂