Pikantny dorsz na szpinaku – aromatyczny i soczysty!

2.4K

Kochani, czas na kolejną propozycję prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, lub jak kto woli – Teściowej :). Poniższy przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pikantny dorsz na szpinaku – niezwykle aromatyczny i soczysty. Polecam zarówno na obiad jak i na specjalną okazję, np. kolacja w gronie znajomych. Oczywiście taka propozycja jest nie tylko pyszna ale przede wszystkim bardzo odżywcza. Dostarczy nam niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i pełnowartościowego białka. Serdecznie polecam i zapraszam do prostego przepisu!

pikantny dorsz z piekarnika
Pikantny dorsz z piekarnika w towarzystwie warzyw 🙂

Składniki (4 porcje):

  • polędwica z dorsza, 500g,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 czerwonej papryki (lub zielonej albo żółtej),
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku,
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 cytryna,
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki płatków chilli, szczypta pieprzu cytrynowego.
PikantPikantny dorsz na szpinaku - niezwykle aromatyczny i soczysty!ny dorsz na szpinaku - niezwykle aromatyczny i soczysty!
Ryba to zawsze świetny pomysł!

Sposób przygotowania

Najpierw przygotujemy marynatę do ryby.
W tym celu dokładnie mieszamy ze sobą: dwie łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz 1/4 łyżeczki płatków chilli. Gotową marynatą nacieramy kawałki oczyszczonej i osuszonej ryby z obu stron. Tak zamarynowaną rybę wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Następnie na dno naczynia żaroodpornego wlewamy pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek. Później wkładamy liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki paprykę.
Następnie na przygotowane warzywa wykładamy także kawałki ryby i oprószamy je pieprzem cytrynowym. Później kładziemy plasterki cytryny. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na koniec także oprószamy danie świeżo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 30 minut na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywamy naczynia. Po 10 minutach pieczenia na rybę wykładamy dwie łyżki masła klarowanego w kawałkach i kontynuujemy pieczenie.
Taka rybka rozpływa się w ustach! Jest niezwykle soczysta i aromatyczna!

Smacznego! 🙂

Tak przygotowaną rybę możesz zjeść bez dodatków lub np. z talarkami z ziemniaków i cukinii albo z ugotowaną kaszą czy ryżem.

JEDNA PORCJA BEZ DODATKÓW TO:
około 302 kcal
Białko: 25,4 g
Węglowodany: 9,3 g
Tłuszcz: 18,7 g
Błonnik pokarmowy: 3,3 g
Ładunek glikemiczny: 1,0

Spróbuj także innych rybnych propozycji:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij