Zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki. Moje 10 sposobów na naturalne wsparcie tego narządu.

2.8K

Wiele osób pragnie pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Niestety bardzo często zabierają się za odchudzanie zapominając o tym, że kluczowe jest prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów. Dziś w skrócie o jednym z nich. Wątroba jest największym organem jamy brzusznej, drugim największym narządem człowieka (po skórze) i największym gruczołem organizmu. Pełni wiele funkcji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, związanych z metabolizmem, oczyszczaniem i magazynowaniem. Aby móc funkcjonować, nasze ciało cały czas korzysta z paliwa. Natomiast z każdym posiłkiem otrzymuje jego dużą ilość naraz. Na szczęście nasza wątroba posiada zdolność do magazynowania paliwa i jego stopniowego uwalniania, dzięki czemu wszystkie systemy wewnętrzne mogą funkcjonować prawidłowo. Prawda jest taka, że zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki. W tym artykule dowiesz się, dlaczego tak właśnie jest. A na końcu wpisu podzielę się z Tobą moimi sprawdzonymi sposobami na wsparcie tego organu 🙂

Zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki
Wątroba to kluczowy organ warunkujący prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu

Niedoceniana wątroba

Wątroba to jeden z najbardziej skomplikowanych organów w naszym organizmie. Przetwarza i filtruje wszystko co jemy, pijemy, wdychamy, a nawet wchłaniamy przez skórę (również kosmetyki, które często mają długą i skomplikowaną listę składników).
Jest to potężna fabryka pracująca 24 godziny na dobę!
Oczyszcza krew z toksyn, reguluje poziom hormonów, gromadzi niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy, reguluje poziom cholesterolu.
Zdrowa wątroba jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bez niej nie przeżylibyśmy nawet jednego dnia. A mimo to tak mało czasu jej poświęcamy.

Dwa rodzaje paliwa energetycznego

Istotną informacją jest fakt, że wątroba przechowuje paliwo w dwóch postaciach: glikogenu i trójglicerydów. Zdrowa wątroba utrzymuje zapas każdego rodzaju paliwa, zachowując przy tym jeszcze miejsce na przyjęcie go w większej ilości.

Trójglicerydy

Trójglicerydy to ostateczna wersja magazynowanego paliwa. Warto wiedzieć, że wątroba może je wytworzyć ze wszystkiego – węglowodanów, tłuszczów, ketonów, a nawet alkoholu. Trójglicerydy gromadzą dużo energii i jednocześnie nie zajmują wiele miejsca.

Glikogen

Drugi rodzaj paliwa, czyli glikogen, jest bardziej wymagający. To znaczy, że może zostać wytworzony tylko z węglowodanów i zawiera przy tym znacznie mniej energii. Ma jednak pewną przewagę nad trójglicerydami – energia zmagazynowana w glikogenie jest łatwiej dostępna. Ponadto warto wiedzieć, że znacznie łatwiej jest spalić trójglicerydy, aby uzyskać paliwo, gdy mamy trochę glikogenu. W dietetyce znane jest powiedzenie, że “tłuszcz spalany jest w ogniu węglowodanów”. Można sobie to zobrazować porównując trójglicerydy do suchego drewna, a glikogen do zapalniczki.

W związku z powyższym chciałabym uświadomić i wyjaśnić wszystkim osobom stosującym diety ketogeniczne, że ten początkowy “efekt wow” w postaci szybkiego i spektakularnego ubytku kilogramów, to nic innego, jak tylko spadek ilości glikogenu. Jest to wielocukier zbudowany z pojedynczych cząstek glukozy. Spadek ilości glikogenu sprawia, że zmniejsza się też ilość wody, którą wiązał on w mięśniach. W efekcie tego spada masa naszego ciała.

Gdy wątroba jest przeciążona

Zdarzają się sytuacje, że wątroba jest przeciążona zbyt dużą ilością trójglicerydów i nie ma już miejsca na glikogen. Z kolei bez glikogenu ciężko jest spalić trójglicerydy, aby uzyskać paliwo i skutecznie je usunąć. Kiedy z posiłku napływa do nas mnóstwo nowego paliwa, a wątroba jest już przeciążona, jedyne, co może zrobić, to zablokować jeszcze więcej trójglicerydów lub odesłać paliwo, aby zostało zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej.

Oporność na insulinę

Przeciążona wątroba zapobiega również rozpadowi komórek tłuszczowych, przez co staje się oporna na insulinę, która w przeciwnym razie spowodowałaby, że wątroba przyjmowałaby więcej paliwa. Kiedy wątroba jest wrażliwa na insulinę, komórki mogą się otworzyć, aby wpuścić glukozę i aminokwasy. Ostatecznie komórki tłuszczowe również się zapełniają, a trójglicerydy nie mają dokąd pójść i pozostają w obiegu. Niestety nie są one dla nas obojętne i w nadmiarze mogą uszkodzić naczynia krwionośne oraz nerwy.

Zdrowa wątroba to zdrowy metabolizm

Przyczyną powolnego metabolizmu jest właśnie przeciążona wątroba, która nie jest w stanie tymczasowo przechowywać paliwa.

Czy jedzenie mniejszych porcji rozwiąże problem?

Jedzenie mniejszych ilości pożywienia daje wątrobie mniej paliwa do przetworzenia. To pomaga, aczkolwiek nie rozwiązuje problemu. Spożywanie mniejszych ilości pożywienia może pozbawić wątrobę niezbędnych składników odżywczych, których potrzebuje do usuwania trójglicerydów. Kiedy tracimy tłuszcz w celu dostarczenia energii, wątroba musi być nadal gotowa do przyjęcia paliwa z komórek tłuszczowych, aby organizm mógł je stopniowo wykorzystywać.

Szkodliwe komórki tłuszczowe

Komórki tłuszczowe to tak naprawdę wysypiska śmieci. Kumulują w sobie różne zanieczyszczenia środowiska, czy pestycydy. Kiedy nasze ciało rozkłada komórki tłuszczowe, tym samym wysyłamy wiele z tych odpadów do wątroby. Obciążenie organu chemikaliami to kolejny istotny problem prowadzący do spowolnienia metabolizmu.

Ostatecznie to nadmiar paliwa stanowi dla nas zagrożenie

Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy paliwo pochodzi z węglowodanów, tłuszczów, ketonów, tkanki tłuszczowej czy alkoholu. Kiedy jest go za dużo, to staje się ono trójglicerydami. Zbyt duża ich ilość prowadzi do przeciążenia wątroby, zwiększenia tkanki tłuszczowej i wielu chorób. Dla wszystkich osób, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów, priorytetem powinno być wsparcie i regeneracja wątroby.

Co na temat wątroby sądzi starożytna medycyna chińska?

Słaby przypływ energii qi w wątrobie często powoduje liczne zaburzenia hormonalne, jak chociażby zespół napięcia przedmiesiączkowego i nieregularne cykle. Medycyna chińska wysoko ceni działanie wątroby w przeciwieństwie do medycyny zachodniej. Siła życiowa płynąca przez wątrobę, określana jajo qi, może ulegać stagnacji pod wpływem stresu lub stanów lękowych. Dopóki qi przemieszcza się swobodnie, dopóty procesy wewnątrz ciała przebiegają bez zarzutu. Jednak, gdy tylko przepływ energii zostaje zablokowany, pojawiają się problemy. Wątroba jest odpowiedzialna za ruch energii qi w całym ciele, więc gdy dotyka jej zastój, kobiety mogą doświadczać m.in. huśtawki nastrojów, łatwo pojawiającej się frustracji, zaparć, zespołu napięcia przedmiesiączkowego i nieregularnych miesiączek.

W jaki sposób ja dbam o swoją wątrobę?

Zielone koktajle to moja miłość! 🙂

O wątrobę należy dbać tak naprawdę każdego dnia. Podstawą powinna być zdrowa i nieprzetworzona dieta bogata w warzywa i owoce. Poniżej podzielę się z Wami moimi sposobami, które są jak najbardziej naturalne i dostępne dla każdego 🙂

zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki
Korzeń imbiru i kurkumy czyli naturalne wsparcie wątroby
  1. Kilka razy w tygodniu piję rano na czczo ciepłą wodę z cytryną, korzeniem imbiru, kurkumą i szczyptą czarnego pieprzu. Czasami dodaję także odrobinę dobrej jakości miodu do smaku.

    Cytrusy świetnie stymulują pracę wątroby. Witamina C w nich zawarta powoduje aktywowanie enzymów w wątrobie odpowiedzialnych za jej oczyszczanie oraz wspomaga wątrobę w usuwaniu szkodliwych substancji.

    Kurkuma posiada zdumiewające właściwości przeciwzapalne, które mają wpływ na cały organizm w tym wątrobę. Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, znacznie przyspiesza oczyszczanie wątroby oraz wspomaga naprawę zniszczonych tkanek. Aby wzmocnić jej działanie, warto połączyć ją z piperyną z czarnego pieprzu.

    Imbir z kolei jest znany ze swych właściwości łagodzących i pomagających w procesie trawienia.

    Korzeń imbiru oraz kurkumy ścieram na tarce i przechowuję w pojemniku w lodówce. Nie robię tego codziennie tylko raz na 2 tygodnie 🙂
  2. W zasadzie chyba codziennie wykorzystuję czosnek do przygotowania potraw, szczególnie obiadu.

    Czosnek jest bogaty w naturalną siarkę i już w małych ilościach jest w stanie aktywować enzymy, które wspomagają wypłukiwanie toksyn. Ząbek czosnku to dodatkowo świetny sposób na naturalne wsparcie odporności.
  3. Dodaję liście kolendry do zielonych koktajli lub zwyczajnie ozdabiam nimi już gotowe dania.

    Kolendra pomaga w pozbyciu się nagromadzonych toksycznych metali ciężkich z naszego organizmu takich jak aluminum, rtęć czy ołów. Wspiera wątrobę oraz nerki chroniąc je przed stresem oksydacyjnym. Serdecznie zachęcam Cię do wypróbowania zielonego koktajlu z tym naturalnym chelatorem.
  4. Uwzględniam w swoim menu zakwas z buraka i inne kiszonki, takie jak ogórki czy kapusta.

    Podstawą zdrowia jest prawidłowa mikroflora jelit! A o nią najlepiej zadbać właśnie poprzez częste spożywanie produktów fermentowanych. Buraki zawierają dużą dawkę antyoksydantów, a betaina w nich zawarta pomaga wątrobie w pozbyciu się toksyn. Zakwas z buraka jest obecnie bardzo łatwo dostępny i można go kupić nawet w markecie. Wystarczy pić codziennie 150ml tego fioletowego soku by zauważyć efekty 🙂
  5. Codziennie spożywam zielone liście, np. szpinak, sałata, czy jarmuż.

    Czasami są one dodatkiem do posiłku, a czasami jego bazą, jak np. w zielonych koktajlach. Zachęcam do wypróbowania aksamitnego koktajlu szpinakowego lub rozgrzewającego curry z batatami, szpinakiem i soczewicą.
  6. Uwzględniam w swojej diecie warzywa krzyżowe.

    Czyli brokuły, kalafior, kapustę, kiełki, brukselkę, czy jarmuż. Warzywa te nie tylko wspomagają proces oczyszczania wątroby, ale też zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Serdecznie polecam wytrawną tarte orkiszową z kurczakiem i brokułem oraz danie obiadowe z kalafiorem.
  7. Codziennie zjadam garść orzechów lub nasion i pestek.

    Znajdziemy w nich l-argininę, czyli aminokwas odpowiadający za neutralizowanie oraz wypłukiwanie amoniaku, glutation oraz kwasy omega-3. Orzechy bez wątpienia wspierają proces oczyszczania wątroby. Może macie ochotę na deser orzechowy z awokado? 🙂
  8. Bardzo często w moim menu pojawia się awokado.

    Na temat awokado i jego prozdrowotnych właściwości pisałam tutaj. Teraz tylko dodam, że awokado zawiera silnie działające substancje chemiczne, w tym glutation, które mogą zapobiegać niszczeniu wątroby.
  9. W ciągu dnia sięgam po herbaty ziołowe wspierające pracę wątroby.

    Takie herbaty są bardzo łatwo dostępne i zwykle zawierają mieszanki różnych ziół, np. karczoch zwyczajny, ostropest plamisty, korzeń mniszka lekarskiego, ziele dziurawca, pokrzywa zwyczajna, czy koper włoski.
  10. Przygotowując koktajle, dodaję do nich ostropest plamisty.

    Ostropest plamisty to chyba najbardziej udokumentowane w badaniach naukowych zioło, które rzeczywiście wspiera pracę naszej wątroby.
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie ostr.jpg
Witaminowy koktajl dla wsparcia wątroby

To tyle ode mnie na dziś 🙂 Jestem ciekawa, czy Wy także dbacie o swoją wątrobę na co dzień? 🙂

*artykuł powstał na podstawie książki: “Zresetuj swój metabolizm” dr Alan Christianson
*kilka informacji zostało zaczerpniętych z bloga surojadek.com: https://surojadek.com/oczyszczanie-watroby-i-jej-regeneracja/

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij