Jeść mięso, czy nie jeść mięsa. Oto jest pytanie. Ja i moja rodzina jemy mięso 2-3 razy w tygodniu i dla nas jest to najbardziej korzystne rozwiązanie. Osoby wykluczające z diety mięso muszą pamiętać o koniecznej suplementacji chociażby witaminą B12, a to już dla mnie jeden z ważniejszych powodów, dla których uwzględniam mięso w swojej diecie. Uważam, że wszystko, czego potrzebuje nasz organizm znajdziemy w pożywieniu i z tego powinniśmy korzystać na co dzień. Jeśli ktoś lubi i toleruje mięso, to po prostu powinien wybierać te najlepszej jakości i nie przesadzać z jego ilością w diecie. Wszystkich mięsożerców zapraszam serdecznie na pyszne pieczone podudzia z kurczaka na batatach. Jeden z szybszych i smaczniejszych obiadów.
Składniki (4 porcje):
- podudzie z kurczaka ze skórą, 4 sztuki,
- 2 bataty,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku, łyżka musztardy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta soli i pieprzu,
- posiekana natka pietruszki do posypania dania.
Sposób przygotowania
Najpierw należy przygotować marynatę do mięsa. W tym celu czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go z oliwą z oliwek (2 łyżki), musztardą oraz przyprawami. Następnie gotową marynatą natrzyj mięso z każdej strony i włóż je do lodówki na około 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Później batata pokrój w kostkę, a cebulki posiekaj. Na koniec warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i skrop je łyżką oliwy z oliwek. Na warzywa ułóż zamarynowane podudzia. Danie zapiekaj w rozgrzanym do 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, przez około 50 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 336 kcal
Białko: 18,9 g
Węglowodany: 29,0 g
Tłuszcz: 16,0 g
Błonnik pokarmowy: 18,9 g
Ładunek glikemiczny: 10,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂