Przyroda oferuje nam wiele dobrodziejstw, które w naturalny sposób przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Czy wiecie, gdzie dokładnie można znaleźć termogeniki i w jaki sposób działają? Dzisiejszy artykuł podpowie Wam, które z nich są najskuteczniejsze, zapraszam 🙂 Zatem podkręć swój metabolizm naturalnie! Oczywiście, niestety tylko w minimalnym stopniu…:)

Czym jest termogeneza?
Termogeneza to procesy, które prowadzą do wytwarzania ciepła i utrzymywania stałej temperatury ciała. Większe wytwarzanie ciepła to większe wydatkowanie energii przez organizm i szybsze sięganie do rezerw energetycznych w postaci tkanki tłuszczowej. Termogenezę można przyspieszyć przez aktywność fizyczną, a także substancje pochodzące z żywności, tzw. termogeniki.
Termogeniki, co to takiego?
Termogeniki to substancje, które swoją nazwę zawdzięczają procesowi termogenezy, czyli wytwarzaniu ciepła przez organizm. Są one substancjami zwiększającymi tempo przemiany materii poprzez zwiększenie temperatury ciała, a w związku z tym przyczyniają się do stymulacji metabolizmu tłuszczowego.
Oczywiście zaznaczam na wstępie, że poniżej wymienione termogeniki przyczynią się tylko w minimalnym stopniu do poprawy naszego metabolizmu. Najważniejsze jest zawsze to, co wymaga naszego zaangażowania, czyli aktywność fizyczna! Bez tego ani rusz! 🙂 Kluczowa w procesie odchudzania jest konsekwencja, zdrowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczna każdego dnia. Te trzy elementy są najskuteczniejszym sposobem na otyłość. Dość trudnym, bo wymagającym naszego zaangażowania, a niestety to właśnie z tym wiele osób ma problem.
Podkręć metabolizm naturalnie! Naturalne termogeniki, to:
KOFEINA
Kofeina zawarta w kawie jest w stanie zwiększyć tempo naszego metabolizmu. Poprzez zwężanie naczyń krwionośnych kofeina podnosi ciśnienie oraz charakteryzuje się lekkim działanie moczopędnym. Warto zaznaczyć, że zawartość kofeiny w kawie zielonej i palonej jest podobna.
WITAMINA C
Stymuluje produkcję L-karnityny, która przyspiesza termogenezę. Jest niezbędna w produkcji kolagenu, dzięki któremu nasza skóra jest właściwie napięta. Witaminę C znajdziemy w owocach i warzywach, np. papryce, cytrusach, jabłkach, pomidorach, kapuście. Przepisy uwzględniające witaminę C znajdziesz tutaj.
OSTRE PRZYPRAWY
Imbir, czosnek, chilli zawierają kapsaicynę, która pobudza receptory obecne w białych i brązowych komórkach tłuszczowych. Regularne przyjmowanie tej substancji powoduje wzrost termogenezy, przyspiesza utlenianie kwasów tłuszczowych i wytwarzanie ATP – nośnika energii w organizmie. Osobiście polecam po prostu uwzględnianie tych przypraw w swojej codziennej diecie 🙂
CZERWONA I ZIELONA HERBATA
Dzięki zawartej w liściach katechinie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Składnik ten w dużych ilościach znajdziemy również w czerwonym wytrawnym winie.
GUARANA
Pochodzący z Ameryki Południowej owoc zawiera w swoim składzie guaraninę – substancję o działaniu podobnym do kofeiny. Najlepsze efekty odchudzające guarana daje w połączeniu z innymi ziołami, np. zieloną herbatą.
ŻEŃ-SZEŃ
Zawiera ginsenozydy i panaksozydy, czyli substancje stymulujące biosyntezę białka i RNA. Zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym wpływają na lepsze zaopatrywanie organizmu w tlen.
YERBA MATE
Sporządzony z liści ostrokrzewu paragwajskiego napar zawiera sporą dawkę pobudzających substancji, w tym kofeinę (nazywaną w tym przypadku mateiną) oraz teobrominę, substancję pobudzającą czynność serca. Yerba mate bogata jest także w polifenole, m.in. w kwas chlorogenowy. Hamuje on wchłanianie glukozy w jelitach, co może ograniczyć procesy tycia i obniżyć poziom glukozy we krwi.
KARCZOCH I ZIELONA KAWA
Zawarty w nich kwas chlorogenowy stymuluje spalanie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.
GARCINIA CAMBOGIA
Kwas hydroksycytrynowy HCA odpowiada za właściwości odchudzające tej rośliny. Wpływa na wzrost termogenezy, spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze, a także wysyła do mózgu sygnały informujące o sytości organizmu oraz braku zapotrzebowania na pożywienie.
INULINA
Inulina, czyli włókna prebiotyczne, które nie są trawiona przez nasz układ pokarmowy, w związku z czym pełnią rolę błonnika pokarmowego. Wpływają przede wszystkim na zwiększenie poczucia sytości po posiłku.
BŁONNIK POKARMOWY
Czyli podstawa podstaw. Odpowiada za poczucie sytości. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach i owocach. Tutaj więcej na temat błonnika pokarmowego.
BIAŁKO
Czyli najważniejszy makroskładnik podczas odchudzania. Na jego temat również pisałam więcej tutaj. Podczas odchudzania kluczowa jest właściwa, zwiększona podaż tego makroskładnika.
Na podstawie:
„Naturalne odchudzanie„, 2020
Artykuły, które mogą Cię również zainteresować:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂