W okresie jesienno-zimowym stawiam na pełnowartościowe, sycące i przede wszystkim rozgrzewające śniadania! Taka właśnie jest kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem. Jest oczywiście także przepyszna! Polecam Wam serdecznie 🙂 Przygotujecie ją w około 10 minut, pod warunkiem, że na noc zalejecie kaszę wodą. Taką gryczankę chętnie zjada także moja mała dwulatka, więc możecie śmiało zaproponować to śniadanko także swoim maluchom 🙂
Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem – składniki (2 porcje):
- 100g kaszy gryczanej,
- 2 kiwi,
- 1 banan,
- 2 łyżki nasion słonecznika,
- 1 szklanka mleka 1,5%,
- 2 łyżki kakao.
Sposób przygotowania
Kaszę wsypuję do miseczki i zalewam na noc wodą.
Rano wrzucam ją do garnuszka, dodaję mleko, kakao i pokrojonego w plasterki banana. Całość gotuję na małym ogniu przez około 7 minut.
W tym czasie obieram kiwi i kroję je w plasterki, a nasiona słonecznika prażę na suchej patelni.
Ugotowaną gryczankę można zblendować na gładki mus za pomocą ręcznego blendera.
Na koniec przekładamy danie do miseczki, zdobimy kiwi i nasionami słonecznika.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 424 kcal
Białko: 15,5 g
Tłuszcz: 10,0 g
Węglowodany: 75,0 g
Błonnik pokarmowy: 10,4 g
Ładunek glikemiczny: 35,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂