Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem

478

W okresie jesienno-zimowym stawiam na pełnowartościowe, sycące i przede wszystkim rozgrzewające śniadania! Taka właśnie jest kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem. Jest oczywiście także przepyszna! Polecam Wam serdecznie 🙂 Przygotujecie ją w około 10 minut, pod warunkiem, że na noc zalejecie kaszę wodą. Taką gryczankę chętnie zjada także moja mała dwulatka, więc możecie śmiało zaproponować to śniadanko także swoim maluchom 🙂

Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem

Kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem – składniki (2 porcje):

  • 100g kaszy gryczanej,
  • 2 kiwi,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki nasion słonecznika,
  • 1 szklanka mleka 1,5%,
  • 2 łyżki kakao.

Sposób przygotowania

Kaszę wsypuję do miseczki i zalewam na noc wodą.

Rano wrzucam ją do garnuszka, dodaję mleko, kakao i pokrojonego w plasterki banana. Całość gotuję na małym ogniu przez około 7 minut.

W tym czasie obieram kiwi i kroję je w plasterki, a nasiona słonecznika prażę na suchej patelni.

Ugotowaną gryczankę można zblendować na gładki mus za pomocą ręcznego blendera.

Na koniec przekładamy danie do miseczki, zdobimy kiwi i nasionami słonecznika.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 424kcal
Białko: 15,5g
Tłuszcz: 10g
Węglowodany: 75g
Błonnik pokarmowy: 10,4g

Ładunek glikemiczny: 35,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij