Tym razem skupię się na zasadach żywienia w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii. W przypadku dietoterapii w marskości wątroby pisałam tutaj. Wątroba to bez wątpienia jeden z ważniejszych narządów w naszym organizmie, który musi funkcjonować prawidłowo, jeśli chcemy być zdrowi i szczupli. Więcej pisałam na ten temat tutaj. Tak naprawdę odżywianie w przypadku pacjentów ze schorzeniami wątroby jest dopasowane bardzo indywidualnie do danej jednostki. Bo każdy pacjent ma inne zaburzenia metaboliczne. Jak powinna wyglądać dieta w chorobach wątroby? Czy istnieje jedna dieta idealna? O tym przeczytacie w poniższym artykule. Na końcu czeka na Was kilka przykładowych posiłków 🙂
Jak powinna wyglądać dieta w chorobach wątroby?
- przede wszystkim powinna być dopasowana do stopnia wydolności tego narządu oraz do rodzaju występujących zaburzeń metabolicznych,
- istotne jest określenie stanu odżywienia pacjenta, ponieważ chorzy z przewlekłymi chorobami wątroby są często niedożywieni,
- dieta musi być skomponowana ze świeżych i nieprzetworzonych składników, aby zapewnić maksymalną podaż składników odżywczych i nie przeciążać układu pokarmowego,
- dieta musi być urozmaicona, smaczna i uwzględniająca preferencje żywieniowe pacjenta,
- musi być odżywcza i dostarczać wszystkich składników pokarmowych potrzebnych do utrzymania równowagi metabolicznej, wyrównania niedoborów i regeneracji komórek wątrobowych,
- zaleca się takie obróbki cieplne, jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w pergaminie lub w folii,
- nie zaleca się smażenia i pieczenia z dodatkiem tłuszczu,
- zupy i sosy należy przygotowywać na wywarach warzywnych,
- całkowicie rezygnujemy z żywności wysoko przetworzonej, czyli z tzw. “gotowców” i fastfoodów,
- zaleca się spożywanie częściej, mniejszych objętościowo posiłków,
- z powodu skłonności do nocnych hipoglikemii ostatni posiłek powinien być spożyty późnym wieczorem,
- jeśli masa ciała pacjenta jest prawidłowa, to podaż energii powinna być zgodna z normą fizjologiczną,
- podaż kalorii z białka powinna wynosić 30-40% (spożycie białka w ilości 1,0-1,2g/kg mc./dobę, czyli do 90g/dobę ma korzystny wpływ na przebieg choroby. W przypadku chorych niedożywionych 35-45% (białko w ilości 1,5g/kg mc./dobę, czyli około 100-120g/dobę). Białko stymuluje proces odnowy komórek wątrobowych i sprzyja uzupełnianiu niedoborów białek tkankowych,
- ponad połowa białka powinna być pochodzenia zwierzęcego, głównie z produktów mlecznych i ryb,
- wskazane są tłuszcze łatwo strawne (z mleka, śmietanki, masła, olejów roślinnych, oliwy z oliwek),
- tłuszcze mogą stanowić 30-35% wartości energetycznej diety; warto mieć na uwadze, że prawie połowa tłuszczu jest ukryta i zawarta w produktach białkowych: serach, mięsie, rybach, jajach,
- rekomenduje się tłuszcz mleczny ze względu na zawartość w nim MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe),
- z diety należy wykluczyć tłuszcze zwierzęce o wysokim punkcie topnienia, takie jak: smalec, słoninę, łój,
- zaleca się podawanie tłuszczu do gotowych potraw na surowo (np. polanie zupy czy sałatki oliwą z oliwek),
- węglowodany powinny stanowić 50-55% wartości energetycznej diety, czyli około 200-300g, przy czym cukry łatwo przyswajalne (zawarte np. w cukrze, miodzie, dżemach), maksymalnie 50-70g; nadmiar cukrów prostych w diecie powoduje zwiększoną syntezę triglicerydów w wątrobie i prowadzi do nasilonego jej stłuszczenia,
- w diecie należy uwzględnić węglowodany złożone, pochodzące głównie z produktów zbożowych, np. płatki owsiane, kasze,
- w diecie należy zmniejszyć udział błonnika ze względu na skłonności do wzdęć i biegunek; raczej rezygnujemy z gruboziarnistych produktów zbożowych, warzywa i owoce poddajemy obróbce termicznej (gotowane i rozdrobnione, w postaci soków i przecierów),
- z diety wykluczamy produkty wzdymające: warzywa kapustne, cebulowe, suche nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, gruszki, czereśnie, oraz ograniczamy: seler, buraki, brukiew,
- wykluczamy ostre przyprawy i bazujemy na daniach łagodnych; wykorzystujemy naturalne zioła i przyprawy,
- rezygnujemy z używek (alkohol, mocna kawa, herbata i kakao),
- należy pamiętać o witaminach i składnikach mineralnych, szczególnie witamina A, K, C i z grupy B (w chorobach wątroby często dochodzi do utajonych niedoborów); czasami zachodzi konieczność suplementowania witamin pozajelitowo,
- pamiętamy o nawadnianiu.
Czy istnieje jedna dieta idealna w przypadku chorej wątroby?
Nie do końca, ponieważ każdy pacjent może mieć zupełnie inną wydolność tego narządu i inne objawy choroby. Niemniej zawsze należy przestrzegać takich zasad, jak:
- lekkostrawność posiłków,
- sezonowość, aby dostarczyć maksymalnej ilości witamin i składników mineralnych,
- urozmaicenie,
- mniejsze objętościowo, a częstsze posiłki,
- regularność spożywania posiłków,
- odpowiednia podaż białka,
- całkowita rezygnacja z używek,
- wykluczenie żywności wysokoprzetworzonej,
- z aspektów poza żywieniowych: unikanie stresu i aktywność fizyczna dostosowana do możliwości pacjenta.
Przykładowe posiłki z mojego bloga dla diety wątrobowej
Wszystkie propozycje są podane z makro i ładunkiem glikemicznym.
- zupa z kurczakiem i batatami,
- koktajl ze śliwką,
- bezmięsny gulasz z bakłażana,
- owsianko-siemianka z owocami leśnymi na gorąco,
- krem cukiniowy z serem cheddar,
- krem z kalafiora z mlekiem kokosowym,
- gotowana kasza jaglana z jabłkiem,
- pasta jajeczna z awokado,
- koktajl z naturalnym chelatorem.
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂