Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

5.5K

Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna propozycja zarówno dla małych jak i dużych smakoszy. Jednym słowem jest to zupka idealna dla całej rodziny. Jeśli zatem głowicie się, jak wykorzystać zalegającego w lodówce kalafiora, oto rozwiązanie 🙂 Ten krem jest bardzo delikatny, a zarazem aromatyczny. To dzięki curry i kurkumie. Uwielbiam te przyprawy, bo nadają potrawom orientalnego smaku i podkręcają walory zdrowotne dania. Serdecznie zapraszam do przepisu na te pyszności! 🙂

Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Składniki (4 porcje):

  • mała główka kalafiora, około 600g,
  • biała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 200ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai),
  • szczypta curry i kurkumy,
  • 600ml wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw).

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzej w garnku masło klarowane i oliwę z oliwek.
Później krótko przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
Następnie dodaj także podzielonego na różyczki kalafiora.
Całość zalej wywarem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut aż kalafior będzie miękki.
Po ugotowaniu zestaw garnek z ognia, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy.
Na koniec zblenduj zupę na gładki krem.
Propozycja podania – grzanki z żytniego chleba i sezam.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
114kcal
Białko: 3,8g
Węglowodany: 13,5g
Tłuszcz: 6,1g
Błonnik pokarmowy: 3,5g
Ładunek glikemiczny: 2,2

Spróbuj także:
krem cukiniowy z serem cheddar,
krem porowo-ziemniaczany z groszkiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij