Krem z kalafiora z mlekiem kokosowym to pyszna propozycja zarówno dla małych jak i dużych smakoszy. Jednym słowem jest to zupka idealna dla całej rodziny. Jeśli zatem głowicie się, jak wykorzystać zalegającego w lodówce kalafiora, oto rozwiązanie 🙂 Ten krem jest bardzo delikatny, a zarazem aromatyczny. To dzięki curry i kurkumie. Uwielbiam te przyprawy, bo nadają potrawom orientalnego smaku i podkręcają walory zdrowotne dania. Serdecznie zapraszam do przepisu na te pyszności! 🙂
Składniki (4 porcje):
- mała główka kalafiora, około 600g,
- biała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 200ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai),
- szczypta curry, kurkumy i czarnego pieprzu,
- 600ml wywaru warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw).
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzej w garnku masło klarowane i oliwę z oliwek.
Później krótko przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
Następnie dodaj także podzielonego na różyczki kalafiora.
Całość zalej wywarem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut aż kalafior będzie miękki.
Po ugotowaniu zestaw garnek z ognia, dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy.
Na koniec zblenduj zupę na gładki krem.
Propozycja podania – grzanki z żytniego chleba i sezam.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI BEZ UWZGLĘDNIENIA DODATKÓW:
około 114 kcal
Białko: 3,8g
Węglowodany: 13,5g
Tłuszcz: 6,1g
Błonnik pokarmowy: 3,5g
Ładunek glikemiczny: 2,2
Spróbuj także:
– krem cukiniowy z serem cheddar,
– krem porowo-ziemniaczany z groszkiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂