10 super przepisów z dynią w roli głównej! :)

2.5K

Dynia to bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Jest znana na całym świecie, a jej najpopularniejsze odmiany, to: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia jest warzywem bogatym w składniki mineralne, takie jak: magnez, selen, potas i cynk, a także witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, oraz kwas foliowy i niacynę. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii (100 g dyni to jedyne 34 kcal). Dobrze zatem sprawdza się w diecie redukcyjnej (tutaj przeczytasz co nieco o odchudzaniu). Warto wiedzieć, że im bardziej dynia jest dojrzała i pomarańczowa, tym więcej znajdziemy w niej witamin z grupy B oraz karotenu. Warzywo to z całą pewnością powinno zagościć w naszej diecie w sezonie jesienno-zimowym. A jak można wykorzystać ją w kuchni? Poznaj aż 10 super przepisów z dynią i rozkoszuj się jej smakiem 🙂

10 super przepisów z dynią

Dynia to przede wszystkim wysoka zawartość karotenoidów, w tym głównie beta-karotenu, czyli silnego przeciwutleniacza, który chroni nas przed wieloma schorzeniami.

Warto też wiedzieć, że beta-karoten jest prowitaminą A. Oznacza to, że po spożyciu ulega przekształceniu do cennej witaminy A, która z kolei wzmacnia naszą odporność, poprawia stan skóry i usprawnia wbudowywanie żelaza do hemoglobiny.

Zapraszam Cię do skorzystania z moich autorskich przepisów z wykorzystaniem dyni:

  1. Curry z dynią i łososiem – pyszny, jesienny obiad dla całej rodziny
  2. Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów
  3. Rozgrzewający koktajl dyniowo-pomarańczowy
  4. Owsianka dyniowo-pomarańczowa
  5. Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną słodzone szczyptą stewii
  6. Sernik dyniowy na owsiano-kakaowym spodzie
  7. Placuszki dyniowe
  8. Puszyste muffinki dyniowo-pomarańczowe
  9. Klasyczny krem dyniowy
  10. Chlebek dyniowy

Mam nadzieję, że te przepisy będą dla Ciebie pomocne, a dania zasmakują wszystkim domownikom! Pod każdym z przepisów zawsze podaję informację o kaloryczności porcji, zawartość makroskładników, a także ładunek glikemiczny. Jest to spore ułatwienie dla osób, które korzystają z diet redukcyjnych, albo muszą szczególnie zadbać o swoją gospodarkę cukrowo-insulinową.

Udanego gotowania i pieczenia! 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij