Krem z dyni i batata, czyli propozycja obfitująca w cenne karotenoidy! Przypominam, że są to to substancje nadające barwę od żółtej do czerwonej zarówno roślinom, jak i zwierzętom. Istnieje ok. 600 barwników roślinnych, ale tylko sześć z nich ma znaczący wpływ na nasz organizm. Najbardziej znane karotenoidy, to bez wątpienia beta-karoten, likopen i luteina. Ich obecność w diecie odpowiada za nasza młody wygląd, dobry wzrok, czy mniejsze ryzyko złamań szyjki kości udowej. Krem z dyni i batata jest niezwykle prosty w przygotowaniu i przepyszny! Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zapraszam do przepisu! 🙂
Krem z dyni i batata – składniki (4 porcje):
- 1/2 małej dyni hokkaido, około 400g,
- 1 batat, około 250g,
- mała biała cebulka,
- łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli, pieprzu i kurkumy,
- około 2-3 szklanki gorącej wody/wywaru warzywnego/wody z dodatkiem suszonych warzyw,
- do podania: jogurt grecki oraz np. kiełki jarmużu.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy batata i kroimy go w mniejsze kawałki. Następnie połowę mniejszej dyni hokkaido również kroimy w kawałki. Później siekamy drobno cebulkę. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i krótko przesmażamy warzywa. Następnie zalewamy całość gorącą wodą do poziomu pokrycia warzyw. Doprawiamy np. solą, pieprzem i kurkumą. Ja dodałam łyżkę suszonych warzyw. Zupę gotujemy przez około 15-20 minut. 7. Na koniec blendujemy zupkę na gładki krem. Podajemy np. z jogurtem greckim i ulubionymi kiełkami.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO:
około 127kcal
Białko: 2,6g
Węglowodany: 22,3g
Tłuszcz: 3,9g
Błonnik pokarmowy: 2,7g
Ładunek glikemiczny: 11,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂