Muffinki dyniowo-pomarańczowe to jeden z tych przepisów, który koniecznie musi zagościć w Waszym menu jesienią. Są bardzo aromatyczne i pachnące pomarańczą oraz cynamonem, czyli takie w jesiennym klimacie. Jestem pewna, że będziecie zachwyceni ich smakiem. Pięknie wyrastają w piekarniku, są pulchne i mięciutkie. Idealne dla maluchów! Moja Zosia się nimi zajadała jak tylko wyciągnęłam je z piekarnika. Bardzo polecam 🙂
Muffinki dyniowo-pomarańczowe – składniki (12 sztuk):
- 300g pulpy z dyni (tutaj przeczytasz jak ją zrobić),
- 1 mała pomarańcza,
- 80g płynnego oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła,
- 100ml mleka 2% lub niesłodzonego napoju roślinnego,
- 250g mąki orkiszowej jasnej (tutaj o tym, dlaczego warto ją stosować),
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta soli,
- opcjonalnie maleńka szczypta sproszkowanej stewii (tutaj kilka słów o niej).
Muffinki dyniowo-pomarańczowe – sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni.
Następnie dodaję do niej startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z owocu.
Później dolewam także mleko i całość dokładnie mieszam rózgą.
W osobnej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cynamon, stewię, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W innym naczyniu roztrzepuję jajka wraz z olejem kokosowym, a później dodaję je do musu dyniowego i dokładnie mieszam rózgą.
Na koniec do suchych składników dodaję mokre i mieszam za pomocą łyżki aby połączyły się w jednolitą masę bez grudek mąki.
Gotowe ciasto nakładam łyżką do sylikonowych foremek na muffinki.
Babeczki piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 25 minut.
Smacznego! 🙂
1 BABECZKA, TO:
około 164kcal
Białko: 4,5g
Węglowodany: 19,7g
Tłuszcz: 7,8g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 15,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂