Ciasto marchewkowe z mascarpone – bez dodatkowego cukru, z niskim ładunkiem glikemicznym

3.2K

Tym razem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! 🙂 Ciasto marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Dzieci chętnie biorą udział w jego przygotowaniu, a to dodatkowa zaleta tej pyszności. My robimy je w foremce do zapiekania ale myślę, że ilość składników będzie także odpowiednia do mniejszej tortownicy. W tym cieście nie ma żadnych słodzików i rafinowanego cukru. Za słodycz odpowiedzialne są tylko marchewki, jabłko i rodzynki. W sam dla najmłodszych 🙂 Serdecznie polecam 🙂

marchewkowe z mascarpone

Składniki (foremka 23x15cm; 8 porcji):

  • 4 małe marchewki,
  • 1 duże jabłko (ciasto robiłam także w wersji z dojrzałą gruszką, wyszło równie pyszne),
  • 2 duże jajka,
  • 150g jogurtu naturalnego (można zastąpić niesłodzonym jogurtem kokosowym),
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • rodzynki niesiarkowane, garść,
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • szczypta sproszkowanej wanilii,
  • ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • ½ szklanki mąki jaglanej (*ciasto uda się także z innymi rodzajami mąk, np. migdałową czy owsianą; dodatek mąki wysokotłuszczowej jeszcze bardziej obniży jego ładunek glikemiczny),
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 8 łyżeczek serka mascarpone (do dekoracji każdego kawałka).
marchewkowe z mascarpone
No dobra, to robimy ciacho! 🙂
marchewkowe z mascarpone

Sposób przygotowania

Najpierw marchewki oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jeśli wolisz mniejsze kawałki marchewki, to użyj mniejszych oczek). Następnie dodajemy do nich żółtka, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Później do masy marchewkowej dodajemy także rodzynki, jogurt oraz rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąki, sodę oczyszczoną, cynamon oraz wanilię. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy.

marchewkowe z mascarpone

Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut. Kroimy po ostygnięciu i podajemy z kleksem mascarpone. Możemy także oprószyć ciasto cynamonem. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepłe.

Smacznego! 🙂

marchewkowe z mascarpone
Uwielbiam! 🙂
marchewkowe z mascarpone

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 203kcal
Białko: 4,5g
Węglowodany: 21,5g
Tłuszcz: 11,5g
Błonnik pokarmowy: 3g
Ładunek glikemiczny: 9,4

Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe słodkości bez dodatku cukru i słodzików, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją książką. Znajdziecie ją w księgarniach lub możecie zamówić bezpośrednio ze strony wydawnictwa Vital.

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij