Tym razem mam dla Was przepis na ulubione ciacho moich dzieci. No dobra, ja też je uwielbiam! 🙂 Ciasto marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Dzieci chętnie biorą udział w jego przygotowaniu, a to dodatkowa zaleta tej pyszności. My robimy je w foremce do zapiekania ale myślę, że ilość składników będzie także odpowiednia do mniejszej tortownicy. W tym cieście nie ma żadnych słodzików i rafinowanego cukru. Za słodycz odpowiedzialne są tylko marchewki, jabłko i rodzynki. W sam dla najmłodszych 🙂 Serdecznie polecam 🙂
Składniki (foremka 23x15cm; 8 porcji):
- 4 małe marchewki,
- 1 duże jabłko (ciasto robiłam także w wersji z dojrzałą gruszką, wyszło równie pyszne),
- 2 duże jajka,
- 150g jogurtu naturalnego (można zastąpić niesłodzonym jogurtem kokosowym),
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- rodzynki niesiarkowane, garść,
- płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- szczypta sproszkowanej wanilii,
- ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- ½ szklanki mąki jaglanej (*ciasto uda się także z innymi rodzajami mąk, np. migdałową czy owsianą; dodatek mąki wysokotłuszczowej jeszcze bardziej obniży jego ładunek glikemiczny),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 8 łyżeczek serka mascarpone (do dekoracji każdego kawałka).
Sposób przygotowania
Najpierw marchewki oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jeśli wolisz mniejsze kawałki marchewki, to użyj mniejszych oczek). Następnie dodajemy do nich żółtka, a białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Później do masy marchewkowej dodajemy także rodzynki, jogurt oraz rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąki, sodę oczyszczoną, cynamon oraz wanilię. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy.
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut. Kroimy po ostygnięciu i podajemy z kleksem mascarpone. Możemy także oprószyć ciasto cynamonem. Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest jeszcze ciepłe.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 203kcal
Białko: 4,5g
Węglowodany: 21,5g
Tłuszcz: 11,5g
Błonnik pokarmowy: 3g
Ładunek glikemiczny: 9,4
Jeśli szukasz innych przepisów na zdrowe słodkości bez dodatku cukru i słodzików, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z moją książką. Znajdziecie ją w księgarniach lub możecie zamówić bezpośrednio ze strony wydawnictwa Vital.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂