Mus mango-chia z pistacjami to lekka, orzeźwiająca propozycja, która łączy egzotyczną słodycz owocu z kremową delikatnością jogurtu i zdrowotnymi właściwościami nasion chia i pistacji. To nie tylko pyszny, ale też pełen wartości odżywczych i sycący deser. Idealny nawet na lekkie śniadanie, czy podwieczorek. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Składniki:
- 1/2 świeżego mango,
- 150g naturalnego skyra,
- 2 łyżki nasion chia,
- łyżka obranych pistacji, najlepiej niesolonych.

Sposób przygotowania
Mango obierz i zblenduj na mus. Wymieszaj z jogurtem i nasionami chia. Nałóż do naczynia. Na wierzchu posyp pistacjami. Przed spożyciem trzymaj w lodówce przez kilka godzin, aby nasiona napęczniały.
Deser to:
około 366 kcal
białko: 24,1g
węglowodany: 39,8g
tłuszcz: 14,4g
błonnik pokarmowy: 11,5g
ładunek glikemiczny: 11,7 (IG = 41,7)
Spróbuj także:
Więcej zdrowych propozycji na słodycze znajdziecie w mojej książce 🙂

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności.