Sezon na dynie trwa w najlepsze, czas z tego skorzystać! 🙂 Dziś pomysł na pyszny, aromatyczny obiad dla całej rodziny. Curry z dynią i łososiem. Przepis jest naprawdę wart wypróbowania. Danie może spokojnie zagościć także w menu malucha. Moja dwulatka była zadowolona 🙂 Przygotowanie tego curry jest szybkie i proste, nic tylko dzielić się przepisem! 🙂
Curry z dynią i łososiem – składniki (4 porcje):
- 400g dyni (masa po obraniu),
- filet z łososia, 300g,
- 200ml mleka kokosowego o zawartości 85% ekstraktu z kokosa (polecam mleko w kartoniku z firmy Real Thai),
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ja używam kostki 100% suszonych warzyw),
- 1/2 białej cebulki,
- ząbek czosnku,
- około 1cm kawałek świeżego imbiru,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka curry,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta płatków chili.
Sposób przygotowania
Najpierw obieramy dynię (najlepiej zrobić to tradycyjną obieraczką do warzyw) i wydrążamy z niej środek.
Następnie kroimy warzywo w niewielką kostkę.
Później myjemy i osuszamy łososia. Odkrawamy skórę i rybę również kroimy w kostkę.
Następnie siekamy cebulkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarte o drobnych oczkach lub drobno kroimy.
W głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy przez około 3 minuty dynię, cebulę, imbir oraz czosnek wraz z przyprawami.
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i całość zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem.
Danie gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut aż dynia będzie miękka.
Gotowe curry możemy podać z ryżem basmati i dużą ilością świeżej natki pietruszki 🙂 Smacznego! 🙂
1 PORCJA BEZ DODATKÓW, TO:
około 216 kcal
Białko: 16,6g
Węglowodany: 9,7g
Tłuszcz: 12,4g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 5,7
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂