Krem z dyni

40

Krem z dyni, czyli danie, które musi pojawić się jesienią w Waszej kuchni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak przepyszny. Krem z dyni to bardzo delikatna zupka, która idealnie wpasuje się także w menu najmłodszych. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu 🙂 Jestem pewna, że jeśli raz ją spróbujecie, na pewno pozostanie z Wami na dłużej. A skoro sezon na dynie trwa w najlepsze, to wręcz trzeba się skusić na tą zupkę! 🙂

krem z dyni

Krem z dyni – składniki (4 porcje):

  • mała dynia hokkaido, około 1kg,
  • 1 biała cebulka,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 litr wywaru warzywnego (ja używam suszonych warzyw),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • szczypta suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu,
  • jogurt grecki oraz natka pietruszki do podania.

Krem z dyni – sposób przygotowania

Najpierw myję i osuszam dynię. Przekrawam ją w ćwiartki i wydrążam środek z pestkami.
Następnie kroję dynię w kostkę (razem ze skórką).
Ziemniaki i marchewki obieram i również kroję w kostkę.
Cebulkę drobno siekam.
Później w garnku rozgrzewam oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażam pokrojoną cebulkę.
Po chwili dodaję także pozostałe warzywa i wszystko zalewam wywarem.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie doprawiam zupkę i gdy nieco przestygnie blenduję ją na gładki krem.
Gotowy krem z dyni podaję z jogurtem greckim oraz natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO:
około 146kcal
Białko: 3,5g
Węglowodany: 25,6g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 2,9g
Ładunek glikemiczny: 16,6

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close