Krem z dyni, czyli danie, które musi pojawić się jesienią w Waszej kuchni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak przepyszny. Krem z dyni to bardzo delikatna zupka, która idealnie wpasuje się także w menu najmłodszych. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu 🙂 Jestem pewna, że jeśli raz ją spróbujecie, na pewno pozostanie z Wami na dłużej. A skoro sezon na dynie trwa w najlepsze, to wręcz trzeba się skusić na tą zupkę! 🙂

Krem z dyni – składniki (4 porcje):
- mała dynia hokkaido, około 1kg,
- 1 biała cebulka,
- 2 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 litr wywaru warzywnego (ja używam suszonych warzyw),
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka masła klarowanego,
- szczypta suszonego imbiru, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu,
- jogurt grecki oraz natka pietruszki do podania.
Krem z dyni – sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam dynię. Przekrawam ją w ćwiartki i wydrążam środek z pestkami.
Następnie kroję dynię w kostkę (razem ze skórką).
Ziemniaki i marchewki obieram i również kroję w kostkę.
Cebulkę drobno siekam.
Później w garnku rozgrzewam oliwę z oliwek oraz masło klarowane i podsmażam pokrojoną cebulkę.
Po chwili dodaję także pozostałe warzywa i wszystko zalewam wywarem.
Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Następnie doprawiam zupkę i gdy nieco przestygnie blenduję ją na gładki krem.
Gotowy krem z dyni podaję z jogurtem greckim oraz natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA ZUPY BEZ DODATKÓW, TO:
około 146kcal
Białko: 3,5g
Węglowodany: 25,6g
Tłuszcz: 4,8g
Błonnik pokarmowy: 2,9g
Ładunek glikemiczny: 16,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂