Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną to coś, co koniecznie musicie wypróbować. Jest naprawdę niesamowite! Nie tylko dzięki fantastycznej barwie, ale także dlatego, że nie ma w nim jajek, a jest… ocet jabłkowy! A to po to, aby było puszyste 🙂 Nie jest to mój oryginalny przepis, pochodzi z Jadłonomii. Postanowiłam go jednak nieco zmodyfikować, ale i tak ciasto wyszło super! Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam małym i dużym łasuchom 🙂
Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
- szczypta soli,
- maleńka szczypta sproszkowanej stewii,
- garść suszonej żurawiny niesiarkowanej,
- szklanka pulpy z dyni (tutaj przeczytasz jak ją zrobić),
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/3 szklanki mleka 2%,
- 2 łyżki octu jabłkowego.
Sposób przygotowania
Najpierw nastawiam piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie w misce dokładnie mieszam ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, cynamon, stewię, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Później w osobnym naczyniu dokładnie blenduję ze sobą mokre składniki na gładką emulsję. Są to: olej rzepakowy, pulpa z dyni, ocet jabłkowy oraz mleko.
Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam całość łyżką.
Na koniec dorzucam także suszoną żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszam.
Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku.
Smacznego! 🙂
1 KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 128kcal
Białko: 2,9g
Węglowodany: 17,9g
Tłuszcz: 5,3g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 14,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂