Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami. Danie o niskim indeksie glikemicznym, także dla cukrzyków.

2.4K

Witajcie Kochani po świątecznym jedzonku 🙂 Dzisiaj w ramach powrotu do lżejszej kuchni zapraszam Was na coś nowego, pysznego i bezmięsnego. Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami, czyli danie o niskim indeksie glikemicznym, także dla cukrzyków. Jest proste w przygotowaniu, sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad i ciepła kolacja. Serdecznie polecam wypróbować! 🙂

Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami
Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami
Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami

Składniki (foremka o wymiarach 17 x 19cm; 4 porcje):

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem),
  • 400g pieczarek,
  • 1 por,
  • 1/2 cebulki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
  • ser mozzarella light, 1 sztuka (125g netto),
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta soli i czarnego pieprzu,
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

Czerwoną soczewicę ugotuj według przepisu z opakowania. Cebulkę i czosnek posiekaj, a następnie przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem klarowanym. Po chwili dorzuć także pokrojonego w talarki pora oraz posiekane pieczarki. Całość dopraw i smaż do czasu, aż pieczarki puszczą sok. Później dodaj na patelnię ugotowaną i odsączoną czerwoną soczewicę.

Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami

Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch rozłóż plastry mozzarelii i oprósz oregano oraz bazylią.

Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami
Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami przed włożeniem do piekarnika 🙂

Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 10-15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.

Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami

Jedna porcja to:
około 239 kcal
Białko: 21,4g
Węglowodany: 31,5g
Tłuszcz: 4,3g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 6,8 (IG = 27,3)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Agnieszka says:

    Czy mogę zamienić soczewicę na zieloną?

    1. Natalia Autor says:

      Można zamienić, jasne. Zielona jedynie wymaga dłuższego czasu gotowania 🙂

  2. Agnieszka says:

    Właśnie zjadłam, pyszota!
    Kolejny przepis do wypróbowania to koko!

    1. Natalia Autor says:

      Cieszę się! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij