Witajcie Kochani po świątecznym jedzonku 🙂 Dzisiaj w ramach powrotu do lżejszej kuchni zapraszam Was na coś nowego, pysznego i bezmięsnego. Zapiekana soczewica z porem i pieczarkami, czyli danie o niskim indeksie glikemicznym, także dla cukrzyków. Jest proste w przygotowaniu, sprawdzi się idealnie zarówno jako obiad i ciepła kolacja. Serdecznie polecam wypróbować! 🙂
Składniki (foremka o wymiarach 17 x 19cm; 4 porcje):
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem),
- 400g pieczarek,
- 1 por,
- 1/2 cebulki,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- ser mozzarella light, 1 sztuka (125g netto),
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta soli i czarnego pieprzu,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania
Czerwoną soczewicę ugotuj według przepisu z opakowania. Cebulkę i czosnek posiekaj, a następnie przesmaż na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem klarowanym. Po chwili dorzuć także pokrojonego w talarki pora oraz posiekane pieczarki. Całość dopraw i smaż do czasu, aż pieczarki puszczą sok. Później dodaj na patelnię ugotowaną i odsączoną czerwoną soczewicę.
Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch rozłóż plastry mozzarelii i oprósz oregano oraz bazylią.
Tak przygotowane danie włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 10-15 minut. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.
Jedna porcja to:
około 239 kcal
Białko: 21,4g
Węglowodany: 31,5g
Tłuszcz: 4,3g
Błonnik pokarmowy: 6,4g
Ładunek glikemiczny: 6,8 (IG = 27,3)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Czy mogę zamienić soczewicę na zieloną?
Można zamienić, jasne. Zielona jedynie wymaga dłuższego czasu gotowania 🙂
Właśnie zjadłam, pyszota!
Kolejny przepis do wypróbowania to koko!
Cieszę się! 🙂