Chlebek bananowo – marchewkowy

21.1K

Co zrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania. Możemy zabrać go także w pojemnik i zjeść w szkole, czy w pracy. Chlebek bananowo – marchewkowy to także idealny posiłek dla najmłodszych. Sprawdzi się jako pyszna przekąska 🙂 Zapraszam do przepisu, jest jak zwykle bardzo prosty 🙂

chlebek bananowo - marchewkowy
chlebek bananowo - marchewkowy

Chlebek bananowo – marchewkowy – składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji):

  • 2 małe, dojrzałe banany,
  • 1 duża marchewka,
  • 250g mąki (u mnie pół na pół owsiana i orkiszowa jasna),
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 duże jajka,
  • w sumie około 50g bakalii (ja dałam wiórki kokosowe niesiarkowane, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie).

Sposób przygotowania

Najpierw banany rozgniatamy widelcem, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie w jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę, sól oraz cynamon.

chlebek bananowo - marchewkowy

W drugiej misce miksujemy ze sobą jajka oraz olej. Następnie dodajemy do masy jajecznej stopniowo i na zmianę suche składniki oraz rozgniecione banany. Na koniec dorzucamy także startą marchewkę i bakalie. Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.

chlebek bananowo - marchewkowy
Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek 🙂

Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego! 🙂

1 z 12 porcji to:
około 170 kcal
Białko: 4,4g
Węglowodany: 21,0g
Tłuszcz: 8,1g
Błonnik pokarmowy: 2,2g
Ładunek glikemiczny: 10,6 (IG = 57,0)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Join the Conversation

  1. Witam, czy mogę czymś zastąpić jajka ? mam uczulenie na nie. Pozdrawiam

    1. Natalia Autor says:

      Można spróbować zrobić kisiel z siemienia lnianego 🙂

  2. Piękny chlebek. Czy mogę ubić na pianę białka o dodać na koniec dla lepszej puszystości. Czy banana moge zblendowac z zoltkami i olejem czy lepiej tylko rozgnieść widelcem ?

    1. Natalia Autor says:

      Można ubić pianę i dodać na koniec 🙂 Banana można zblendować ale chlebek wychodzi lepszy, kiedy banan ma papkowatą konsystencję 🙂

  3. Bardzo dziękuję za porady i tak zrobię . Masz super zdrowe przepisy i śledzę je na bieżąco . Super blog ❤️😘

    1. Natalia Autor says:

      Dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij