Co zrobić z dwóch dojrzałych bananów i dorodnej marchewki? Oczywiście chlebek bananowo – marchewkowy bez dodatku cukru, a i tak będzie słodki. Jeśli mamy akurat jakieś bakalie, to również warto je dodać. Ten chlebek jest genialny. Idealny dla małych i dla dużych łakomczuchów. Bardzo prosty w przygotowaniu. Może posłużyć nam jako słodkie co nieco do kawy, albo dodatek do śniadania. Możemy zabrać go także w pojemnik i zjeść w szkole, czy w pracy. Chlebek bananowo – marchewkowy to także idealny posiłek dla najmłodszych. Sprawdzi się jako pyszna przekąska 🙂 Zapraszam do przepisu, jest jak zwykle bardzo prosty 🙂


Chlebek bananowo – marchewkowy – składniki:
- 2 małe, dojrzałe banany,
- 1 duża marchewka,
- 250g mąki (u mnie pół na pół owsiana i orkiszowa),
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- łyżeczka cynamonu,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 duże jajka,
- w sumie około 50g bakalii (ja dałam wiórki kokosowe niesiarkowane, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie).
Sposób przygotowania
Najpierw banany rozgniatamy widelcem, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie w jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, sodę, sól oraz cynamon.

W drugiej misce miksujemy ze sobą jajka oraz olej.
Następnie dodajemy do masy jajecznej stopniowo i na zmianę suche składniki oraz rozgniecione banany.
Na koniec dorzucamy także startą marchewkę i bakalie.
Całość mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły.

Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut.
Kroimy po wystudzeniu.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂