Makarony, makarony! Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że dania z ich wykorzystaniem są zdecydowanie proste i pyszne. Dobrze wiedzieć, że oprócz tradycyjnych makaronów na bazie mąk (orkiszowej, gryczanej, pszennej, pełnoziarnistej…), mamy także do wyboru makarony strączkowe. Czy warto po nie sięgać? Jak myślicie? Zapraszam do artykułu.
Makarony strączkowe i ich właściwości 🙂
- Makarony strączkowe to bardzo fajny produkt szczególnie dla osób odchudzających się. A dlaczego? Bo znajdziemy w nich sporo białka i błonnika pokarmowego, czyli tych dwóch bardzo pożądanych składników podczas redukcji masy ciała.
- Są zwykle łatwiej strawne niż klasyczne strączki. Czyli nawet osoby, które normalnie czują dyskomfort po zjedzeniu fasoli, czy grochu, mogą spróbować sięgnąć po taki makaron bez obaw o swój brzuszek 🙂 A korzyści czerpane ze strączków pozostaną 🙂
- Makarony strączkowe to cenne źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, cynku i wapnia.
- Są dobrą opcją dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą, czy insulinoopornością. Po ich spożyciu wahania poziomu glukozy we krwi będą mniejsze dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego i białka.
- Pomogą oszczędzić nam czas w kuchni, bo zwykle taki makaron wymaga max 10 minut gotowania. Oczywiście, im bardziej będzie al dente, tym lepiej dla nas i dla naszej gospodarki cukrowej.
- Makarony strączkowe to jednocześnie makarony bezglutenowe, a to dobra informacja dla osób z celiakią i nietolerujących glutenu.
- Są łatwo dostępne nawet w popularnych marketach. Do tego kuszą swoim kolorem – zielone, pomarańczowe – w zależności od rodzaju strączków.
Jak sami widzicie makarony strączkowe zdecydowanie warto uwzględnić w swojej kuchni. Są wartościowe i zasługują na naszą uwagę oraz pojawienie się w naszym codziennym menu 🙂
Przeczytaj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂