Przepyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Pankejki kefirowe z bananem. Są bardzo sycące, a dodatek banana wewnątrz to świetna niespodzianka dla maluchów. Możemy podawać je z owocami, czy masłem orzechowym. Pankejki to także fajne rozwiązanie jako przekąska, więc jeśli nie zjecie wszystkich o poranku, to spokojnie możecie je zabrać ze sobą w drogę. Zapraszamy na przepis 🙂
Pankejki kefirowe z bananem – składniki (15 sztuk):
- 300g kefiru,
- szklanka mąki orkiszowej jasnej,
- 2 łyżki otrębów owsianych (można pominąć, ale to zawsze dodatkowa ilość błonnika więc polecam dodać),
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duży banan.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do miski wszystkie suche składniki, czyli mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszam.
Następnie w drugiej misce łączę ze sobą kefir, oliwę, jajko oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana.
Na koniec dodaję do mokrej masy suche składniki i wszystko mieszam łyżką.
Ciasto będzie dość gęste.
Rozgrzewam beztłuszczową patelnię i nakładam placuszki łyżką. Smażę z obu stron na rumiany kolor.
Smacznego! 🙂
JEDNA SZTUKA TO:
około 64 kcal
Białko: 2,4g
Węglowodany: 9,2g
Tłuszcz: 2,2g
Błonnik pokarmowy: 0,7g
Ładunek glikemiczny: 6,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Idealne śniadanie to właśnie takie z bananowymi pankejkami i filiżanką aromatycznej kawy. Chwilo trwaj 🙂
O tak, dokładnie tak! 🙂