Tym razem kolejna, zdrowa odsłona słodyczy w wersji jesiennej. Deser z quinoa i duszonym jabłkiem. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy fantastyczny. Przypominam także, że komosa ryżowa to bardzo cenne zboże, głównie ze względu na zawartość pełnowartościowego białka. A jak widzicie, quinoa świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale także w roli składnika deseru. Myślę, że każdy ją polubi. Zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂
Deser z quinoa i duszonym jabłkiem – składniki (2 porcje):
- 6 łyżek komosy ryżowej,
- łyżka kakao,
- łyżeczka miodu,
- 2 średnie jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw komosę ryżową wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut aż wchłonie wodę.
W tym czasie jabłka kroję w kostkę i wrzucam do innego garnuszka. Dodaję cynamon, zalewam wodą i duszę przez kilka minut.
Do ugotowanej komosy dodaję kakao oraz miód i dokładnie mieszam.
Do pucharków wykładam najpierw warstwę kakaową z komosą ryżową, a następnie duszone jabłka.
Całość posypuję płatkami migdałowymi.
Ten deser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły. Idealnie sprawdza się w chłodne, jesienne dni.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂