Deser z quinoa i duszonym jabłkiem

1K

Tym razem kolejna, zdrowa odsłona słodyczy w wersji jesiennej. Deser z quinoa i duszonym jabłkiem. Prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy fantastyczny. Przypominam także, że komosa ryżowa to bardzo cenne zboże, głównie ze względu na zawartość pełnowartościowego białka. A jak widzicie, quinoa świetnie sprawdza się nie tylko w wersji wytrawnej, ale także w roli składnika deseru. Myślę, że każdy ją polubi. Zapraszam do skorzystania z przepisu 🙂

deser z quinoa i duszonym jabłkiem

Deser z quinoa i duszonym jabłkiem – składniki (2 porcje):

  • 6 łyżek komosy ryżowej,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 średnie jabłka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki płatków migdałowych.

Sposób przygotowania

Najpierw komosę ryżową wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut aż wchłonie wodę.

W tym czasie jabłka kroję w kostkę i wrzucam do innego garnuszka. Dodaję cynamon, zalewam wodą i duszę przez kilka minut.

Do ugotowanej komosy dodaję kakao oraz miód i dokładnie mieszam.

Do pucharków wykładam najpierw warstwę kakaową z komosą ryżową, a następnie duszone jabłka.

Całość posypuję płatkami migdałowymi.

Ten deser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły. Idealnie sprawdza się w chłodne, jesienne dni.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij