Chlebek imbirowo-marchewkowy to typowo jesienne małe co nieco. Nie dodałam do niego cukru, a swój słodki smak zawdzięcza on tylko marchewkom i bananowi. Jest to fajna, zdrowa przekąska także dla maluchów. Przygotowanie jak zwykle bardzo proste. Chlebek imbirowo-marchewkowy możemy zajadać zarówno do śniadania jak i potraktować go jako kawałek ciasta do popołudniowej kawy.
Chlebek imbirowo-marchewkowy – składniki (klasyczna keksówka; 12 porcji):
- 2 średnie marchewki,
- 1 średni dojrzały banan,
- 250g mąki orkiszowej jasnej,
- 3 jajka,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- około 3cm kawałek świeżego imbiru,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- łyżka kakao 100%,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgniatam banana widelcem.
Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych.
Mieszam ze sobą składniki.
Później dodaję do nich także mąkę oraz sodę oczyszczoną, kakao i cynamon.
Ponownie dokładnie mieszam ze sobą składniki.
W osobnej misce ubijam jajka, stopniowo dodając olej.
Ubite jajka z olejem przelewam do miski z pozostałym składnikami i jeszcze raz wszystko mieszam łyżką, aby składniki się połączyły.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej masę.
Chlebek piekę w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 50 minut.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 150 kcal
Białko: 4,6g
Węglowodany: 19,1g
Tłuszcz: 6,4g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 13,4 (IG = 77,5)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂