Pizza na brokułowym spodzie. Zaskakujący pomysł na coś pysznego! :)

4.2K

Czy są tu jacyś miłośnicy pizzy? Zakładam w ciemno, że tak! 🙂 Mam dziś dla Was coś nietypowego ale przepysznego. Pizza na brokułowym spodzie. Rozpływa się w ustach i jest absolutnie genialna. Dodatki dobieracie wedle uznania, moja wersja pizzy jest z mozzarellą, wędliną i żółtą papryką. Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu! 🙂

Pizza na spodzie z brokuła
Pizza na brokułowym spodzie po wyjęciu z piekarnika 🙂
Pizza na spodzie z brokuła

Składniki (1 pizza):

  • brokuł, 500g (może być świeży lub mrożony),
  • 2 łyżki koncentratu pomiodorwego,
  • 1 jajo,
  • 1 żółta papryka (lub innego koloru, ale warto wiedzieć, że żółta ma najwięcej witaminy C:)),
  • 4 plastry wędliny z indyka,
  • ser mozzarella, 125g (czyli 1 kulka),
  • 4 łyżki otrębów żytnich (lub innych),
  • szczypta soli, pieprzu, suszonego oregano i suszonej bazylii.

Sposób przygotowania

*Podpowiedź 🙂
Pizzę można przygotować także a bazie surowego warzywa. Wówczas należy zblendować surowego brokuła lub zetrzeć go na tarce. Mój blender niestety nie podołał “surowiźnie”, a ja nie miałam ochoty na działanie z tarką, więc wcześniej króciutko podgotowałam warzywo. Natomiast na pewno w wersji z surowym, spód będzie bardziej “zbity”, szczególnie po upieczeniu go z kawałkami sera, który pod wpływem ciepła zacznie się topić.


Najpierw podgotuj brokuła w lekko osolonej wodzie. Warzywo powinno być delikatnie miękkie. Po podgotowaniu odlej z garnuszka wodę i zblenduj brokuła na gładką masę. Bardzo ważne jest to, by zblendowana masa była dokładnie odsączona z nadmiaru wody! Dodaj przyprawy, jajo i otręby.

Pizza na spodzie z brokuła

Całość wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Uformuj łyżką placek o grubości mniej więcej 1 cm. Tak przygotowany spód włóż do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 20 minut.

Pizza na spodzie z brokuła
Tak wygląda upieczony, brokułowy spód do pizzy 🙂

W tym czasie możesz przygotować dodatki. Pokrój paprykę w kostkę, a ser i wędlinę w plastry. Gdy spód będzie podpieczony, to wyjmij go z piekarnika i rozsmaruj na wierzchu koncentrat pomidorowym. Następnie nałóż ser, wędlinę i paprykę.

Pizza na spodzie z brokuła

Na koniec ponownie dopraw pizze suszonym oregano oraz bazylią i włóż jeszcze raz do piekarnika (185 stopni, funkcja góra-dół), tym razem na około 15 minut.

Smacznego! 🙂

Cała pizza to:
około 930 kcal
Białko: 80,6g
Węglowodany: 80,8g
Tłuszcz: 41,7g
Błonnik pokarmowy: 21,3g
Ładunek glikemiczny: 13,2

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij