Tym razem pomysł na pyszny obiadek dla malucha, ale nie tylko 🙂 Kluseczki szpinakowe to świetne rozwiązanie, aby włączyć do diety malucha szpinak, który raczej nie cieszy się dużą sławą wśród dzieci, a jak wiadomo jest bardzo zdrowy. Być może ukryty w tych pysznych kluseczkach przypadnie im do gustu. Zapraszam do przepisu, jest jak zwykle bardzo łatwy 🙂
Kluseczki szpinakowe – składniki (4 porcje):
- świeży szpinak, 150g,
- 2 ząbki czosnku,
- 250g twarogu półtłustego,
- 2 jajka,
- około 1,5 szklanki mąki orkiszowej (tutaj kilka słów o niej),
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu.
Kluseczki szpinakowe – sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i krótko podsmażam posiekany czosnek. Dodaję szpinak i trzymam go na patelni tak długo, aż straci swą objętość.
Następnie przekładam szpinak do naczynia i blenduję go na gładką masę ręcznym blenderem.
W osobnej misce rozgniatam twaróg.
Później dodaję do twarogu jajka, szpinak i przyprawy. Dokładnie mieszam.
Następnie stopniowo dosypuję mąkę i wyrabiam ciasto. Nie powinno kleić się do rąk.
Z gotowego ciasta formuję podłużny ławek i kroję go w około 1cm kawałki.
Gotowe kluseczki wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 309kcal
Białko: 21,9g
Węglowodany: 37,3g
Tłuszcz: 8,4g
Błonnik pokarmowy: 3,1g
Ładunek glikemiczy: 26,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂